Architektura / občanské stavby

Multifunkční sportovní centrum Praha Troja

Studentský projekt sportovního centra, který získal v minulém roce ocenění Žlutá karta, se snaží vnést novou kvalitu do oblasti pražské Troji.

David Ptáček , 16. 3. 2012

Značně zarostlá a nezurbanizovaná část městské části Praha 7-Troja byla cílem pro návrh multifunkční sportovní haly. Území převážně vilové zástavby spolu s komplexem velvyslanectví a sokolovnou navazuje na neudržovaný mírně svažitý pozemek.

Hala maloměstského měřítka navazuje urbansticky na stávající koncept zástavby a komplex velvyslanectví. Malé náměstí a rozptylový prostor, který vytvoří hala svým odstupem, křižuje kavárna, která představuje jakýsi vystrčený jazyk do Trojské ulice. Vytváří bod zájmu, který je viditelný z větší vzdálenosti od haly. Při příchodu se rozevře náměstíčko se samotným objektem sportoviště.

Tři odlišné hmoty v sobě reflektují odlišné provozy multifunkční haly. Vstupní část spolu s café a barem slouží jako prosklená promenáda a spojovací prvek celé haly, funguje jako shromažďovací, spojovací a částečně jako rozptylový volný prostor.

Zlatá hlavní část haly (hřiště na házenou) kontrastuje s tmavou podélnou hmotou sloužící pro doplňkové provozy (šatny, squash, sauna atd.) s návazností na neutrální prostřední spojovací prvek. Vnitřní uspořádání provozů navazuje na celkový jednoduchý, čistý a přehledný koncept návrhu.

název Multifunkční sportovní centrum Praha Troja

autor David Ptáček

ročník

  1. ročník bakalářského studia

vedoucí

Ing. arch. Pavel Čajka, Ing. arch. Lukáš Holub

Ocenění "Žlutá karta" udělují odborníci Katedry architektury vynikajícím studentským projektům, zhotoveným v rámci předmětů architektonická kompozice, ateliérová tvorba a projektům předloženým jako bakalářské a diplomní práce.

  • Autoři: David Ptáček
  • Země: Česká republika
  • Škola: FSv ČVUT v Praze
  • Město: Praha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři