Rodinný dům se střešní terasou

Pondělí, 18. Duben 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jednoduchý, nikterak nápadný a především funkční, to je rodinný dům z pera studia ROSA – ARCHITEKT. Navržený tak, aby se v něm jeho obyvatelům prostě dobře žilo. Luxusní výhled na Krkonoše je milou třešinkou na dortu.

ROSA – ARCHITEKT / Ing. arch. Michal Rosa, Ing. arch. Martina Rosová, Dům na Červeném Kopci - foto © Ing. Petr Košťál
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Rosa, Martina Rosová
Ateliér ROSA - ARCHITEKT
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Trutnov
Datum projektu 2013
Datum realizace 2014
Užitná plocha 215.00m2
Zastavěná plocha 175.00m2
Plocha pozemku 1 178.00m2
Poznámka

Užitná plocha včetně atria: 238 m2

Interiéry: Ing. arch. Martina Rosová

Foto © Petr Košťál

Měli jsme k dispozici relativně úzký pozemek s přístupem z jižní strany, který se svažuje směrem k severovýchodu. Měli jsme danou uliční čáru, na které musel dům stát a podmínku sedlové střechy. K tomu jsme měli fantastický výhled na panorama Krkonoš. Abychom obývací pokuj posunuli co nejdál od ulice a zároveň měli jižní slunce a výhled na sever, zvolili jsme uspořádání domu do tvaru písmene L. Na uliční čáru jsme postavili garáž a obývací pokoj jsme odsunuli od komunikace o dalších 10 metrů, čímž se pochopitelně zvětšila jižní část zahrady a zároveň se z pohledu obývacího pokoje odclonila příjezdová cesta.

Konfigurace terénu jsme využili k tomu, že jsme dům rozčlenili na tři úrovně: vstupní prostory s garáží a pokojem pro hosty, o 75 cm vyvýšený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a ložnicovou část. V domě nejčastěji užívaná trasa po schodišti z obytného prostoru do ložnicového podlaží se zkrátila na 12 stupňů. Svým umístěním se schodiště stalo páteří domu, ale zároveň prostorem, kterým se do domu dostává ranní a večerní slunce. Zároveň tak bylo možné zachovat rostlý terén, s výjimkou prostoru mezi domem a ulicí, kde jsme zpracovali zeminu vytěženou při hloubení základů.

Regulativ sedlové střechy jsme vyřešili napojením dvou pultových střech s různým sklonem. V obývacím pokoji jsme ponechali prostor otevřený do šikminy krovu, ale v části kuchyně a jídelny, už byla výška moc velká. Bylo nám líto ten prostor využít jen jako skladiště věcí a tak jsme diskutovali s klientem, jak nejlépe ho využít. Když jsme zjistili, že paní domu touží po nějakém místě, kde by mohla cvičit jógu, bylo rozhodnuto, že ve střeše ukryjeme terasu, která je jen pár kroků od ložnice.

Klíčová slova: