Rodinný dům v Litomyšli částečně zakrývá umělý kopec

Čtvrtek, 10. Květen 2018 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Originální rodinný dům je osazen na mírně svažitém pozemku, na samém konci zástavby města Litomyšl. Z uliční strany působí dům jako jednoduchá geometrická hmota s lomenou střechou. Pohledům kolemjdoucích je ukryt umělý kopec v podobě šikmé zelené střechy, který skrývá prádelnu, spíž a vinný sklep a současně poskytuje soukromí terasy navazující na jídelnu.

Rodinný dům Na Prokopu, Petr Keil, KMS architects spol. s r.o. - foto © Pavel Vopálka
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Keil, Adam Keil, Lucie Freyová, Pavel Hrubý, Michal Kasík
Ateliér KMS architects spol. s r.o.
Zodpovědný projektant
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Litomyšl
Datum realizace 2011
Materiál
Poznámka

Foto © Pavel Vopálka, (exteriér), Robert Žákovič (interiér)

Poloha pozemku zajišťuje obyvatelům domu ničím nerušené daleké výhledy. Autoři projektu ovšem museli při umístění domu respektovat ochranné pásmo vysokotlakého plynovodu, které protíná parcelu na severní straně.

Propojení se zahradou

Rodinný dům byl navržen jako dvoupodlažní s jasnou funkční dispozicí poskytující dostatek prostoru pro vícečlennou rodinu. Architekti se také snažili propojit dům s okolní zahradou. V přízemí domu mohou obyvatelé využít několik teras, které tak rozšiřují hlavní obytný prostor, v patře pak na pokoje navazují prostorné balkony. Propojení interiéru s okolím se navíc zdůrazněno použitím velkoformátového zasklení.

V přízemí domu je umístěna prostorná garáž se třemi stáními a skladem zahradní techniky. Do samotného domu vstoupíme přes vstupní halu se zádveřím. V blízkosti vstupu se nachází pokoj pro hosty se samostatným WC. V rámci bloku technického zázemí s prádelnou a dvěma technickými místnostmi se zdrojem tepla a VZT dále nalezneme vinárnu, spižírnu a saunu, z níž je skrze spojovací chodbu umožněn výstup ven na severní terasu.

Dominantní schodiště

Hlavní obytný prostor spojuje kuchyň, jídelnu i obývací pokoj, jenž od jídelny opticky odděluje nerezové schodiště se skleněnými stupni, po kterém se dostaneme do haly v prvním patře. Velkoryse pojatý obytný prostor navíc rozšiřují terasy ze severní i jižní strany. Severní terasa navazuje na jídelnu a byla navržena především jako tzv. „snídaňová“, neboť se do jejích míst příjemně opírá ranní slunce.

Na obytný prostor navazuje ještě prostorná pracovna, která je vizuálně propojená s jídelnou velkoobjemovým akváriem.

Fitness, herna i pokoj pro návštěvy dětí

V prvním patře najdeme dvě ložnice dětí se společnou koupelnou a šatnou a ložnice rodičů, které také disponují vlastní šatnou a prostornou koupelnou. Hala se schodišti slouží nejen jako komunikační prostor mezi přízemím a pobytovou zelenou střechou ve druhém patře, ale také jako herna pro děti a fitness rodičů. Mladší obyvatelé domu jistě ocení malý pokoj s palandou pro nocování návštěv dětí. Výstup na střechu je zajištěn točitým ocelovým schodištěm s prosklenou spojovací lávkou, které prochází již ze vstupní haly v přízemí.

Materiálové řešení

Interiér vnímáme od samotného vstupu jako velmi prosvětlený bez nadbytečných příkras. Vše je navrženo tak, aby celek působil jednotně – veškerý nábytek mimo křesel a židlí byl autory navržen na míru z běleného dubu. Rovněž podlahy v obytných místnostech a halách byly provedeny ze stejného materiálu. V interiéru se hodně pracuje také se sklem a betonem, který nalezneme i na částech fasády v exteriéru. Dominantním materiálem uplatněným na fasádě jsou však vláknocementové fasádní desky Cembrit v bílé barvě z řady Cembrit Transparent. Ruku v ruce s jednoduchostí hmoty i povrchů domu jde i oplocení pozemku, jež je provedeno z betonových prefabrikátů kombinovaných s pozinkovanými plotovými dílci.

Stavebně konstrukční řešení

Nosnou konstrukci domu s půdorysnými rozměry cca 42 x 13 metru (včetně garáží) tvoří železobetonový skelet, litý do papírového bednění, kombinovaný s nosným zdivem. Dům navrhli autoři jako nepodsklepený a jeho hmota je částečně přisypána zeminou. Fasádní plášť tvoří desky Cembrit Tranparent bílé barvy. V přízemí při fasádě navrhli autoři dřevěné pobytové paluby z brazilské dřeviny Ipe.

Solární elektrárna a tepelné čerpadlo

Rodinný dům je vybaven solární elektrárnou s výkonem 5kW pro vlastní spotřebu s panely umístěnými na střeše a tepelným čerpadlem, které zaručuje 95% potřeby tepla. Případné výkyvy vyrovnává plynový kotel. Zateplení objektu odpovídá kategorii velmi úsporná (23,3 kWh/m2 A).

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.