Architektura / rodinné domy

Rodinný dům v jižních Čechách se přizpůsobuje komplikovanému svažitému pozemku

Cihlovou stavbu s velkými prosklenými plochami umístili architekti z Ateliéru Vostracký do středu prostorné svažité zahrady, odkud mají majitelé výhled do malebné jihočeské obce s kostelem sv. Vavřince.

EARCH.CZ , 9. 9. 2021

DŮM JAKO POZOROVATELNA

Rodinný dům v jihočeských Ledenicích má atypický půdorys zkráceného jehlanu a stojí uprostřed komplikovaného pozemku, takže jej ze všech stran obklopuje zahrada. Výhled na raně gotický kostel sv. Vavřince a přilehlou faru umožňuje svažitý terén, díky kterému z oken pracovny v prvním patře vidíme malebnou starou zástavbu obce. „V našem návrhu jsme se zaměřili jako vždy na maximální využití pozemku. Výsledná zahrada musí být dominantní, ucelená a dům s ní maximálně opticky a funkčně propojen. Půdorys stavby má podobu zkráceného jehlanu a atypické tvary domu sluší,“ představuje své řešení architekt Josef Vostracký.

 

Rodinný dům v Ledenicích, Ateliér Vostracký © Petr Zikmund

 

Daleké výhledy zajišťují majitelům okna značky Schüco, která zároveň do interiéru přináší dostatek denního světla. Prosklené plochy ale nikterak neubírají na pocitu soukromí rodiny, neboť architekti navrhli obezdění terasy ze severní strany. Plnohodnotné užívání terasy pak zajišťuje přesah střechy, který ji chrání před sluncem i deštěm.

 

Rodinný dům v Ledenicích, Ateliér Vostracký © Petr Zikmund

 

PRO PRÁCI I KLIDNÝ ŽIVOT

Zázemí domu je rozděleno do dvou částí, které odděluje pracovní povinnosti od poklidného rodinného života. V soukromé části se nachází obývací pokoj s ložnicí – obojí orientováno do zahrady – i kuchyně, z které lze přímo vstoupit na terasu. Ta je propojujícím prvkem celého objektu. Na terasu zároveň navazuje bazén a vede z ní také schodiště do garáže. V domě se nachází klubovna i sauna.

Konstrukci rodinného domu zvolili architekti z cihel HELUZ, přičemž při řešení fasád stavby dbali především na uplatnění přírodních materiálů. Jako obklad tady proto najdeme modřínové latě a vláknocementové fasádní desky Cembrit Patina, které stavbě dodávají naprosto přirozený a autentický vzhled. Pro majitele i autory návrhu byla důležitá také energetická stránka projektu. Proto dveře i okna od firmy Schüco prošly tzv. Blow door testem, který měří jejich vzduchotěsnost, aby nedocházelo k tepelným ztrátám. A díky tomu mohl dům také získat dotaci Zelená úsporám, která podporuje energeticky úspornější domy v Česku.

 

Rodinný dům v Ledenicích, Ateliér Vostracký © Petr Zikmund

 

 

Rodinný dům v Ledenicích, Ateliér VostrackýFoto: Petr Zikmund

 

  • Autoři: Josef Vostracký
  • Ateliér: ATELIER Vostracký
  • Země: Česká republika
  • Město: Ledenice
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 292.00m2
  • Plocha pozemku: 1 281.00m2
  • Materiál: Fasádní desky - CEMBRIT
  • Použité systémy Schüco: AWS 90.SI+, AWS 65, AWS 65 NI, ADS 90.SI, ADS 65 SI, ADS 65 NI
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 9. 9. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři