Sauna v jeskyni

Pondělí, 29. Prosinec 2014 - 0:00
| Napsal:

Komu by se v téhle zimě nechtělo do sauny...do jedné se naším prostřednictvím můžete podívat. Pokochejte se výhledem na hladinu jezera, představte si vůni cedrového dřeva a nechte se pohladit ladnými křivkami organického interiéru této sauny z dílny ateliéru Partisans.

PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
Fotoalbum: 
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - foto © Jonathan Friedman
PARTISANS - Sauna Grotto - skica © Partisans
PARTISANS - Sauna Grotto - skica © Partisans
PARTISANS - Sauna Grotto - skica © Partisans
PARTISANS - Sauna Grotto - skica lavice © Partisans
Katalogový list: 
Ateliér PARTISANS
Světadíl Amerika
Země Kanada
Město Toronto
Datum realizace 2014

Modravé vody Hurónského jezera severně od kanadského Toronta podtrhují krásu jeho okolí a nabízí vpravdě pohádkové místo pro odpočinek stranou hektického světa. Zasněná příroda ukazuje návštěvníkům, jaká harmonie může v člověkem neposkvrněné přírodě existovat.

Když se architekti z ateliéru PARTISANS sešli na místě určeném pro stavbu sauny, pochopili okamžitě, že bude třeba navrhnout objekt, který bude okolní krajinu nejen respektovat, ale přímo z ní vycházet. Záliv Georgian Bay je v podstatě obrovské prehistorické skalisko. Inspirací pro celou stavbu byla skutečná jeskyně neboli grotto. Prvním architektonickým krokem bylo se důvěrně seznámit s prastarým skalním útvarem. Kaskádovitý žulový útes vymodelovaný ledovcem do tvaru poloostrova nabízel jak zcela nové možnosti, tak ničím nerušený výhled až na horizont. Časopis National Geographic při svém hodnocení nejkrásnějších západů slunce vyhodnotil toto místo jako jedno z nejkrásnějších na světě. Architekti byli rozhodnuti, že tuto vlastnost místa nejen zachovají, ale ještě požitek znásobí.

Architekti za použití 3D skeneru skalisko naskenovali. Výsledkem bylo vytvoření mnohonásobného CNC modelu v různých úrovních a materiálech. Výsledná koncepce představovala klasický, jednoduchý vzhled z exteriéru, zatímco interiér sledoval svými křivkami dynamické linie, které si vyžádaly naprosto jedinečný design. Architekti se rozhodli pracovat přímo s výrobci dřevěných prefabrikovaných dílců i ocelových konstrukcí. Společně vyvinuli nový způsob zpracování za využití nejmodernější 3D technologie k naskenování a vymodelování sauny. Iluzi vyřezávaného interiéru se podařilo vytvořit za použití speciálně vybraných cedrových fošen uspořádaných do panelů s přiznanou strukturou dřeva.

Sauna využívá dvou vysoce výkonných kamen, která se vyznačují vysokou efektivitou a možností řízení. Zabudované průduchy umožňují budově podle potřeby dýchat a zabraňují vzniku plísní. Izolace v budově slouží nejen k ochraně jednotlivých prvků před extrémními teplotními změnami, ale také ke zvýšení energetickou efektivnosti celé sauny. Použité dřevo – cedr - bylo vybráno z několika důvodů: je odolné vůči hnilobě, má specifické aroma, barvu a v neposlední řadě hrál pro cedr i fakt, že bylo možné využít místních zdrojů. Otvory byly opatřeny dvojitým a trojitým zasklením vysoce efektivním žíhaným sklem.

Interiér sauny Grotto byl neprodyšně utěsněn a na všechny vnitřní povrchy byla aplikovaná vysoce účinná hliníková folie za vzniku konvekčního vzduchového přetlaku mezi vnitřními dřevěnými panely a okolním prostorem. To umožňuje dřevu pracovat v závislosti na změně okolní teploty. Prostor s dřevěnými panely s ventilačními průduchy, které byly vyřezány do sedadel a spár mezi cedrovými panely, vytváří výjimečný interiér, který je jedinečným zážitkem pro všechny smysly a současně příkladem sofistikovaného řešení v oblasti stavební fyziky.

www.partisanprojects.com

Klíčová slova: