Studentské koleje reagují na brutalistní charakter kampusu univerzity v Cambridgi

Čtvrtek, 14. Prosinec 2017 - 1:04
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Tři podlaží a čtvercový dvůr. Návaznost na brutalismus školních budov architekti nechtěli potlačit, ale střízlivá forma a nepravidelný rastr oken jasně deklarují, že stavba patří do jednadvacátého století.

Cowan Court, 6a © Johan Dehlin
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 6a architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Cambridge
Datum realizace 2016

Studentská kolej s šedesáti osmi pokoji je prvním rozšířením areálu od založení vysoké školy na začátku šedesátých let. Byla pojmenována po Siru Winstonu Churchillovi, aby nesla jeho odkaz a cit pro nové technologie. Škola vznikla v době vzrůstajícího zájmu o studium na vysokých školách a byla jedním z mnoha symbolů radikálního rozvoje vysokých škol v poválečné Anglii.

O půl století později, nová budova - Cowan Court - přiblížila brutalismus původních budov jednadvacátému století. Udržitelnost, dostupnost, a nezměněný krajinný ráz byly pro novostavbu klíčové. Snaha o kontakt mezi společným a privátním prostorem ovlivnila celé řešení dispozice. Přeměna surovosti cihel a betonu do inovativní, současné a nízkoenergetické dřevostavby se vepsala především do fasády.

Dispozice je jednoduchá, chodbový typ ubytovacího zařízení je však radikální. Hlavní komunikace prochází kolem dokola nádvořím, odkazuje na arkády a obsluhuje všechny pokoje. Ty tak mají výhled směrem na ostatní budovy vysoké školy a do parku. Obložení z neošetřených dubových prken má svojí texturou připomínat beton a svojí surovostí pálené cihly na protějších budovách školy. Okna jsou vsazena do tlustých zateplených stěn.

V letních měsících březový háj ve dvoře poskytuje příjemnou ochranu před sluncem. Studenti se zde mohou neformálně setkávat a studovat na čerstvém vzduchu. Na podzim se zabarví do žluta a v zimě se otevře slunečnímu svitu z oblohy.

Projekt reaguje na dlouhodobé strategie ve stavebnictví, je pasivní, využívá rekuperace tepla, trojitých oken a dalších prvků. Spotřeba energie je minimální také díky solárním kolektorům, ohřevu vody, sběru dešťovky a tak dále.

Architektonické studio 6a v roce 2008 vyhrálo mezinárodní soutěž na první dostavbu školního areálu. Architektem stávajících budov byl Sheppard Robson a Winston Churchill college byla a stále je jedním ze symbolů anglického brutalismu.