Touha po světle v panelovém domě

Pondělí, 13. Březen 2017 - 0:00
| Napsal:

Lidé se v průběhu života mění a musí se tak měnit, přizpůsobovat, i architektura. V případě rekonstrukce panelového bytu v Ostravě toužili starší klienti po novém, pohodlnějším bydlení, ve kterém by mohli strávit druhou část svého života. Tématem spolupráce s architektem Radimem Václavíkem se tak stalo světlo a klidné prostředí, kterých se majitelům v jejich dosavadním bydlení nedostávalo. Když byl architekt se vším hotov, panelákový byt se rozsvítil až do posledního koutu.

Rekonstrukce bytu Ostrava, ATOS 6, foto © archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radim Václavík
Ateliér ATOS 6 - Architekti Ostrava
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Ostrava
Datum realizace 2016

Stávající panelákový byt svými kvalitami neodpovídal ani současným standardům, ani nerespektoval představy a věk svých obyvatel. O koupelně se rozhodně nedalo hovořit jako o bezbariérové, nevyhovovalo ani funkční a estetické řešení. Tvůrce projektu si tedy položil otázku, jestli je možné proslunit přímým slunečním paprskem tmavé hygienické jádro ve středu panelákové dispozice. Další velký problém představovalo řešení izolace, a to jak zvukové vzhledem k ostatním bytům v domě, tak i tepelné vzhledem k umístění v posledním patře, přímo pod střechou.

Návrh tedy rozhodl o radikální proměně dispozice v oblasti samotného hygienického jádra. Úzká chodbička propojující vstupní halu a kuchyni byla zrušena a její prostor byl vyhrazen koupelně a toaletě, kam se podařilo umístit bezbariérovou sprchu a prostorné umyvadlo. Na toaletě bylo nově umístěno umývátko. Hlavní proměnou je však použití dvou rozměrných prosklených ploch, které nechávají vstoupit kýžené sluneční paprsky až do jádra bytu. Potřebnou intimitu zajišťují v případě potřeby klasické žaluzie. Prostupnost světla potom funguje obousměrně: rozsvítí-li se v koupelně nebo na wc, místnosti se opticky spojují se zbytkem bytu. Ten se tak stává kompaktnější a osobnější. Princip vzájemného propojování byl uplatněn i u kuchyně, která je nově otevřena směrem do obytného prostoru. Celek propojuje vinylová podlaha s dřevěným dekorem, použity byly světlé barvy, bílá a jemný odstín šedé. V hygienických prostorách se využívá odrazu bílé stěrky a skleněné mozaiky.

Kvalitní prostorové a estetické ztvárnění bylo doplněno i o řešení technických problémů, které rovněž výrazně ovlivňují úroveň bydlení. „Důraz na akustický komfort bývá u rekonstrukcí bytů často opomíjen. Hluk z okolních bytů se stává výrazným rušivým prvkem a znehodnocuje výsledek rekonstrukcí,“ říká Radim Václavík. Použití akustických izolací ve skladbách podlah a tepelné izolace v podhledu tyto problémy vyřešilo. Starší obyvatelé ocení takové vylepšení spíše, než mladý bezdětný pár.

Každý klient má své specifické požadavky a přání každého člověka se v průběhu života mění. Starší majitelé toužili po komfortu a ten dostali, v mnoha podobách. Architekt interiér obohatil nejen o kvalitní prostorový dojem a současnou estetiku, ale vtiskl mu i hodnoty neviditelné, ryze funkční. Nově ztvárněný byt tak může svým majitelům sloužit i na podzim jejich života.

Diskuse: