V novém sídle společnosti Satpo využila architektka Daniela Polubědovová mramor i vlnitý plech

Čtvrtek, 21. Listopad 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V prostorách polyfunkčního objektu Sacre Coeur II, který nad Strahovský tunel na pražském Smíchově navrhlo studio Schindler Seko Architects, vytvořila architekta Daniela Polubědovová kancelář a showroom developerské společnosti Satpo, která byla také investorem celého komplexu. Do protiváhy k výrazným nosným konstrukcím postavila architekta pastelové barvy, z materiálů v interiéru narazíme na masivní dřevo, sklo, bílý mramor nebo třeba vlnitý plech modelující strop kanceláří.  

Kancelářské prostory a showroom developerské společnosti Satpo, Daniela Polubědovová © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Daniela Polubědovová
Spolupracovníci Milan Bulva
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 5 - Smíchov
Ulice, číslo Holečkova 3331/ 35
PSČ 15000
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Užitná plocha 740.00m2

Před časem jsem byla oslovena k vytvoření interiéru kanceláří a showroomu v polyfunkčním domě Rezidence Sacre Coeur II (autor Schindler Seko Architects  pro developerskou společnost Satpo, která se rozhodla svou vlastní výstavbu využít pro sídlo firmy. 

S tvorbou kanceláří jsem se během své práce setkala již několikrát. Hlavní motivací při tvorbě návrhu je pro mě vytvořit nový prostor s atmosférou přínosnou pro nejen pocity zaměstnanců, kteří tam tráví většinu svého pracovního dne ale v tomto případě i klientů a návštěvníků showroomu. 

Realizace plochy dvou pater vznikla od zadání a prvotních konceptů do samotného nastěhování v průběhu dvou let. Stavba vzhledem k tomu, že je umístěna nad tunelem, má svou specifickou konstrukci, která se v interiéru výrazně projevila. Jako protiváhu těchto technických prvků jsme pracovali převážně s jemnými barvami, hravým tvaroslovím a přírodními motivy.  

Vstupní patro s recepcí a zasedacími místnostmi slouží jako prezentační showroom a místo pro komunikaci s veřejností. Zasklená galerie v prvním nadzemním podlaží nad showroomem je využita pro kancelářská pracoviště a zázemí zaměstnanců.  

Poměrně složité bylo vypořádat se s nízkou konstrukční výškou prostoru kanceláří. Podhled z bílého vlnitého plechu, který kryje mnoho technologií, byl použit záměrně pro jeho schopnost odrážet světlo a vytvářet dojem plynulého pohybu. Toto tvarování umožnilo v místech bez rozvodů podhled opět lehce zvýšit. Prostor tím získal alespoň částečně větší výšku i dynamiku. 

Materiálový koncept je vytvořen kombinací překližky, skla, surového i lakovaného plechu, bílého mramoru i terazza. Stoly v zasedacích místnostech z masivních dubových fošen se specifickou vůní dřeva doplňují obklady a dveřní panely ze starých dřevěných trámů. Kontrast ke skleněným příčkám a betonu na stropech showroomu tvoří vzdušné bílé záclony. Barevná kompozice je tvořena opozicí pastelové růžové, modré, zelené, žluté i sněhově bílé k temné smaragdově zelené, zářivě červené a barvě přírodní oceli. Zeleň umístěná v showroomu do ostrovních atypicky navržených květináčů se pne přes dvě patra na konstrukcích z ocelových lan. 

Realizace byla nominována mezi finalisty soutěže Kancelář roku 2017.