V přestavěné industriální hale vznikl surový loft s přiznanými materiály

Pátek, 26. Říjen 2018 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Trojice slovenských architektů Hubinský – Kuklica – Smerek vdechla nový život prostoru ve starém industriálním objektu Mlýnice na bratislavském brownfieldu, který nedávno přošel razantní proměnou s kulturním a společenským využitím podle návrhu ateliéru gutgut. Slovenští architekti jeden z prostorů Mlýnice určený na bydlení transformovali na dvoupodlažní loftový byt. Surové betonové konstrukce, prvky z černého kovu a odhalené rozvody, to vše odráží původní průmyslový charakter místa.

Loft Mlynica, Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek © Lousy Auber
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Ulice, číslo Turbínova, 13
PSČ 83104
Suma 50 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2017
Datum realizace 2018
Užitná plocha 73.00m2

Trojpodlažný loft v industriálnom objekte Mlynica je neobvyklý priestor na bývanie a trávenie spoločenského života. Samotný objekt Mlynice, nachádzajúcej sa v odľahlejšom bratislavskom brownfielde, nedávno prešiel rozsiahlou konverziou a v súčasnosti poskytuje multifunkčné priestory s minoritnou obytnou náplňou. Dispozícia loftu je radená vertikálne.Vnútorná úžitková plocha loftu je 73m2.

Vstupuje sa do spodnej úrovne loftu, kde sa nachádza šatník, kúpeľňa, WC a spálňa. Schodiskom je dostupná horná úroveň loftu s obývačkou prepojená pobytovými schodami s jedáľňou a kuchyňou. Z obývačky je tiež dostupná terasa s výhľadom na Karpaty.

Stavebné surové materiály použité v lofte kontrastujú s vloženými stolárskymi a zámočníckymi prvkami a priznanými rozvodmi na povrchu stien. Obálku loftu tak tvorí neomietnutý liaty betón, železobetónový strop a betónová podlaha s epoxidovým lakom.

Na spodnej úrovni loftu sa nachádza zabudovaný šatník, ktorý v sebe integruje aj dvere do hygienických buniek, ktoré sú spolu s dverami šatníka zjednotené do celistvej celozrkadlovej plochy, ktorá opticky zväčšuje priestor. Umývadlo na ocelových nožickách je umiestnené mimo zrkadlový box a od postele ho oddeľuje zo stropu podvesená čierna oceľová vešiaková tyč a tiež textilný záves na celú výšku miestnosti, ktorým je možné celkom oddeliť spálňu od zvyšku loftu.

Vložené čierne schodisko vedúce zo spodného podlažia od vstupu a spálňovej časti do obývacej miestnosti je vyzvárané z oceľových plechov a pôsobí spolu s tenkým zábradlím veľmi subtílne. Odľahčený výraz mu dodávajú aj vynechané podstupnice.

Výškovo zalomené horné podlažie je prepojené pobytovými schodami z bielenej brezovej preglejky a kontrastuje s tmavým kuchynským boxom z do čierna morenej preglejky, jedálenským stolom a stoličkami tiež v celočiernom prevedení.

Sofa v obývacej časti horného podlažia je solitérny celočalúnený kus v sivej poťahovej látke. Osvetlenie loftu tvoria výrazné zvesené lustre nad posteľou a jedálenským stolom v kombinácii s prisadeným technickým líniovým a reflektorovým osvetlením. Interiér loftu bol osviežujúcim solitérnym zadaním s dôrazom na surovú estetiku odrzkadlujúcu charakter industriálnej lokality, objektu a osobnosti klientky.