Velmi úzký dům

Úterý, 6. Červen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Úzký pozemek v centru Sabadellu byl velmi náročný na rozdělení jednotlivých prostorů. Autoři se tedy rozhodli pro oddělení hlavní ložnice od ostatních ložnic v domě pomocí vnitřního dvorku. Denní zóna je umístěna v prvním patře, v posledním patře jsou potom umístěny ložnice. Dostatek světla umožňují veliké světlíky nad schodišťovou šachtou. Ty umožnily dostatečné prosvětlení i při takto úzkém pozemku. 

H arquitectes, casa Sabadell, foto © Starp Estudi / Pedro Antonio Pérez
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor David Lorente Ibánez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí
Ateliér H ARQUITECTES
Zodpovědný projektant
Spolupracovníci Anna Bullich, Marta Casas, Estel Teixidor
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Město Sabadell
Suma 2 500 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2003
Datum realizace 2005
Užitná plocha 260.00m2
Poznámka

Fotograf:
Starp Estudi / www.starpestudi.com
Pedro Antonio Pérez / www.pedroantonioperez.com

www.harquitectes.com

Dům pro pár se třemi dětmi bez nestandardních potřeb se nachází v typické dělnické čtvrti z první poloviny 20. století v blízkosti historického centra města. To je charakteristické ortogonálními ulicemi a úzkými parcelami – tento konkrétní pozemek má šířku 4 metry. Bydlení v této lokalitě je často charakterizováno nedostatkem přirozeného světla, problematickým větráním a špatnou návazností vnitřních prostor. Tomu se architekti snažili zabránit.

Jednotlivé prostory jsou rozděleny poněkud netradičně po patrech. V přízemí je pro zvýšení prosvětlení použit dvorek, přirozenou ventilaci i osvětlení zajišťuje schodiště se střešními světlíky.

Architekti využili toho, že děti investorů již byli starší (nejmladšímu bylo 10 let) a rozhodli se oddělit ložnici rodičů od dětských pokojů třemi patry. Autoři domu se rozhodli nezastavět 100 procent pozemku, ale část využili pro vnitřní dvorek, jež obklopuje právě ložnici rodičů a pracovnu. Na stejném patře se nachází ještě vstup do domu a garáž- vestibul. Obytné prostory domu jsou umístěné v prvním patře a mají k dispozici také terasu, jež je umístěná nad přízemní ložnicí. Celé první patro tvoří jeden prostor rozdělený pouze minimálními zásahy. Uprostřed celého půdorysu se nachází schodišťová šachta, jež přivádí denní světlo i do středu dispozice.

Pokoje tří dětí se nachází v posledním patře. Schodiště tvoří střed celého domu. Je navrženo s velikým citem pro detail nejen kvůli přivedení světla, ale také proto, aby nevytvářelo prostorovou bariéru v obytném patře domu.

Fasáda reflektuje kompoziční výhody historických fasád v okolí. Dominují jí okna orientovaná na výšku s plnými okenicemi. Ve chvíli, kdy jsou okenice zavřené, dům představuje tichý objekt, definovaný pouze barevnými vstupními dveřmi.