Vzorová rekonstrukce náměstí z centrálního Slovenska

Úterý, 19. Září 2017 - 0:52
| Napsal:

Zárukou kvalitního projektu pro veřejnou zakázku je bezesporu dobře připravená architektonická soutěž. Toto pravidlo potvrdili i ve slovenském Prievidze. Není proto divu, že se realizace dostala do nominací na Cenu Slovenské komory architektů.

Obnova části náměstí Svobody, Txt architekti, Prievidza, Foto: © Branislav Lackovič, Marian Trcka
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Marian Trcka, Branislav Lackovič, Jaroslav Tarajčák
Ateliér Txt architekti
Generální dodavatel AVA-stav, s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Prievidza
Suma 416 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2013
Datum realizace 2016
Zastavěná plocha 3 000.00m2

Veřejné soutěži předcházela podrobná analýza města a hledání vhodné funkce a náplně. Město chtělo oživit horní polovinu centrálního náměstí Svobody a přilákat lidi zpátky z obchodních domů do městského prostoru. Hlavním lákadlem měla být fontána.

Řešení výškových nerovností

Soutěžící museli řešit hned několik problémů. Napojení na okolí, terénní nerovnost a výškové rozdíly se doposud překonávaly pomocí schodišť. Tomu bylo potřeba se vyvarovat. V rámci dosáhnutí bezbariérovosti byly všechny chodníky ze schodišťových změněny na rampové. Ve vítězném návrhu byly schodišťové stupně ponechány pouze na západní straně, u Pomníku padlých účastníků SNP, kde schodiště upravili a doplnili o bezbariérovou rampu.

Vítězové také navrhli propojení náměstí s další ulicí a zkrátili cestu kolemjdoucím. Tato diagonální zkratka je řešena z betonových kvádrů navzájem oddělených trávníkem.

Vodní prvek

Centrální prostor je tvořený velkou fontánou. Větší plocha z kamenné dlažby je členěná, má mnoho trysek stříkající vodu do větší výšky, takže vzniká rozprášená vodní clona, je obklopena sezením a vzrostlými stromy.

Architekti ji rozdělili do více zón. Trysky v jedné části a brouzdaliště v druhé. Na konci fontány je umístěná oboustranná lavička z bílé žuly. Klidná vodní hladina brouzdaliště je obohacena ještě o jednu trysku, která je schopna vymrštit vodu až do výšky 10 metrů.

Volnočasové aktivity

Jelikož by náměstí mělo být hojně využívané pro trávení volného času, autoři se snažili vyhovět všem skupinám obyvatelstva. Malé děti se mohou v letních dnech brodit, starší posedět ve stínu na lavičkách a pozorovat okolí. Studenti mohou v podvečer trávit společné chvíle na schodech, kde se ve dne mohou uskutečnit i menší přednášky či diskuze.

Zeleň a mobiliář

Původní jehličnany byly odstraněny a místo nich byly do schodiště zakomponovány červené javory, celému náměstí však vévodí vzrostlé lípy. Původní květinové záhonky byly zminimalizovány a přesunuty k morovému sloupu.

Mobiliář je navrhnutý v minimalistickém duchu, podle architektů na sebe totiž nemá strhávat pozornost. Na celém náměstí byla zvolena jednolitá velkoformátová dlažba. Jedna ze žluté žuly odkazující na pískovcový památník a bílá žula ladící k vodě. Architekti si s návrhem opravdu pohráli. Poznat to je převážně na samotném náměstí, které je od proměny zase plné lidí.

Diskuse: