Radnice Killerod v Hillerodu u Kodaně

Pátek, 26. Březen 2010 - 7:30
| Napsal:

Nová budova radnice v Dánském Hillerodu na sever od Kodaně je postavena na okraji města na místě bývalé farmy. Toto území se pomalu ale jistě stává komerční předměstskou zónou Hillerodu.

V soutěži o návrh budovy nové radnice byla dána architektům volná ruka. Měli pouze využít budovy bývalé experimentální farmy. Architektonická kancelář KHR postavila svůj návrh na místě bývalé stodoly, ze které vznikla vlastní nová budova radnice. Celý projekt vycházel z místních historických základů a zvyklostí. Hlavním mottem celého projektu bylo vytvoření místa, které bude v souladu s okolním prostředím, volné a otevřené všem návštěvníkům.

Z vlastní stodoly se podařilo zachránit pouze nosnou konstrukci. Architekti ji velice vkusně využili k vytvoření příjemného venkovského prostředí kavárny uvnitř nové radnice. Nová třípatrová budova postavená naproti stodole je určena pro administrativu a jednotlivé úřady radnice. Kancelářské prostory „open Office“ jsou umístěny do dvou ramen po obou stranách atria, vytvářející otevřené propojení prostoru pro návštěvníky a kancelářemi pracovníků úřadů. Vzdušné atrium tak úspěšně bojuje proti strohosti a stísněnosti klasických kancelářských prostor.

Celá budova, střecha i fasáda, je opláštěná vláknocementovými maloformátovými deskami. Homogenní povrch celé budovy propůjčuje objektu neotřelý architektonický výraz. Architektonický ateliér KHR klade velký důraz na celkový homogenní vzhled navrhovaných budov. Proto architekti zvolili právě vláknocementovou krytinu, která lze použít jak na fasádu, tak na střechu. Navíc tento tradiční materiál při dešti či dopadajícím světle hraje všemi barvami a neruší tak okolní krajinu. Aby byla budova dokonale chráněna před povětrnostními vlivy, jsou pod střešní krytinu použity vláknocemetnové funkční desky Minerit Windstopper.

Jednoduchá geometrie se opakuje i na nové kancelářské budově. Zvolená vláknocementová krytina tak nenásilně propojuje starší a nové budovy jednotným vzhledem. Interiér budov je s okolním prostředím propojen pomocí velkých prosklených oken. Vzdušné a otevřené prostředí radnice je tak příjemnější jak pro návštěvníky, tak pro samotné úředníky.

Vzhled původní stodoly, se stal inspirací nejen pro prostor kavárny, ale také pro zařízení interiéru vlastní radnice. Strohost a funkčnost tradiční dřevostavby se opakuje ve vláknocementových deskách na sloupech a stěnách. Architekti kromě přírodního vzhledu využívají také výborné akustické vlastnosti desek, na které je v tomto prostředí kladen velký důraz. V kontextu se všemi materiály jsou pro podlahu zvoleny dřevěné parkety nebo kámen. Jednotným rázem všech vybraných materiálů docílili architekti jednoduchý ale velice útulný interiér s prvky místní tradiční architektury.

Styl jaký architekti pro budovu nové radnice zvolili a smysl s jakým propojili tradici s dnešním důrazem na funkčnost a jednoduchost je pozoruhodný, inspirující a pro skupinu Architektů KHR typický. Typické je i využití obecně známých materiálů a jejich vlastností ve zcela novátorských použitích.

Psáno pro časopis 91°, www.cembrit.cz