Dominantou apartmánu je krbové těleso inspirované českým řemeslem Foto: Veronika Raffajová
Architektura / interiér

Architektka Markéta Bromová vdechla apartmánu atmosféru horské chalupy

Na první pohled může interiér působit jako citlivě provedená rekonstrukce venkovského stavení, nenechte se však zmást – jedná se o apartmán v novostavbě, u kterého architekta Markéta Bromová vsadila na celkovou střídmost a kvalitní materiály.

EARCH.CZ , 28. 2. 2023

Byt se nachází v přízemí nového apartmánového domu v Jizerských horách, díky čemuž mají majitelé přímé propojení interiéru s okolní horskou krajinou. „Do apartmánu se vstupuje z druhého patra malou předsíní, která navazuje na dvouramenné schodiště. Tuto cestu přes předsíň a sestoupení po schodech do nižšího patra přímo do nitra bytu lze chápat jako jakýsi filtr,“ popisuje architektka Markéta Bromová.

Po sestoupání po schodech se dostáváme do dlouhé chodby, ze které jsou přístupné všechny místnosti. Dispozice je navržena tak, aby byly odděleny dvě funkční části – technické zázemí (koupelny, toalety, sauna a kuchyně) a obytné prostory (ložnice, obývací prostor a jídelna), čemuž opět napomáhá tato chodba.

Jasnou dominantou hlavního obytného prostoru je krásné krbové těleso. Mezi krb a stěnu navrhla architektka sezení do tvaru písmene U, které působí velmi útulně. Naproti němu se nachází jídelní stůl s lavicí, která navazuje na kuchyňskou linku.

Foto: Interiér pracuje s kvalitními přírodními materiály a jemnými barvami. Díky tomu působí vzdušně a nadčasově

Při návrhu byly použity dva hlavní principy. První princip sleduje interiéry chalup a venkovských domů. Materiálové řešení, kuchyně, vestavné skříně i krbové těleso odkazují na tradiční české řemeslo, které je ovšem provedeno moderně. Tyto prvky bytu si tak zachovávají svou estetiku a snadno se udržují. Druhým principem je aplikování nadčasové a odolné betonové stěrky na podlahy. Výběr tohoto materiálu byl vzhledem k uvažované vytíženosti objektu nutností.

Foto: Princip interiéru venkovských chalup doplňují prvky moderní architektury

Práce s přírodními materiály a jemnými barvami je pro architektky ze studia Markéty Bromové typická. Jejich interiéry se vyznačují vzdušností, pracují s průhledy a nebojí se atypických řešení. Příkladem může být nízkonákladová dřevěná chata na Šumavě.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři