Stěna oddělující obývací část od ložnice je součástí celé kompozice nábytku, který tvoří postel, větratelnou šatnu a úložné prostory (Apartmán v Jizerských horách, MAVA ARCHI) Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Třicetimetrový apartmán, ve kterém na pocit stísněnosti nezbylo místo

Cílem architekta, který navrhoval apartmán v Jizerských horách, bylo na malém prostoru navodit pocit útulnosti a velkorysosti zároveň. Funkčně ho proto rozdělil na jednotlivé zóny, které jsou vzájemně propojené a nabízí i soukromí - všeho tak akorát.

Adéla Vaculíková , 23. 5. 2024

Janov nad Nisou je obec v Jizerských horách, kterou, zdá se, turismus ještě neumořil. Bobovou dráhu tam mají, velké hotelové novostavby ale ne. Zatím se v obci pracuje s tím, co na místě už je – třeba s hotelem z doby socialismu, který je nově přestavěný na apartmány.

Všechny jsou teď v osobním vlastnictví, dá se v nich tedy i nastálo bydlet. Standardní praxí však je, že je z nich ubytování k pronájmu – krátkodobému k relaxaci a turistice. Janov nad Nisou je totiž dobrou výchozí destinací pro výlety do hor pěšky nebo na kole, v zimě se tady užijí běžky.

Foto: Apartmán má méně jak 30 metrů čtverečních a je jednopokojový.

Jelikož šlo původně o hotelové pokoje, jsou jednotky malé, většinou se tedy využívají na krátkodobé pobyty. Každý majitel si svůj apartmán nebo byt vybavoval podle sebe. Prodávaly se ve stavu s hotovými podlahami, koupelnami a na bílo vymalovanými stěnami – tedy připravené na nastěhování bez potřeby výrazných úprav.

Apartmán, který navrhoval architekt Martin Vančura, je ale podstoupil. „Zůstala podlaha, která se nedala změnit kvůli podlahovému topení, zařízená koupelna. Stavebně jsme zasahovali tak, že se vybourala jedna příčka, měnily rozvody elektřiny a pak probíhala spousta drobných upravovacích prací,“ říká.

Foto: Ložnici od kuchyně s obývacím pokoje odděluje příčka s částí z perforovaného kovu.

Cílem bylo vytvořit příjemný a útulný interiér, „místo, kde se chcete pohodlně zabalit do deky“. Sáhlo se proto k tmavým a zemitým barvám, dřevu – jako dýha, která je na stěně v obývacím pokoji a jako masiv na desce, která směrem do něj proplouvá z kuchyně.

Apartmán má 29 a půl metru čtverečních, je jednopokojový, avšak promyšleně rozdělaný na zóny. Ložnici od kuchyně s obývacím pokoje odděluje příčka s částí z perforovaného kovu, ze stejného materiálu jsou pak taky dveře šatny. Jednotlivé zóny jsou díky tomuto materiálu neustále v kontaktu, intimita prostorů však zůstává. „Perforované posuvné dveře neubírají z dojmu vzdušnosti, naopak ho podporují a zároveň umožňují větrat šatnu,“ říká k tomu architekt.

Ubrat podlahovou plochu obytnému prostoru a věnovat ho šatně se v horském apartmánu vyplatí. Pojme totiž hodně oblečení a vybavení, se kterým se v zimě na hory jezdí. V tomto apartmánu tedy věci překážet nebudou.

  • Autoři: Martin Vančura
  • Ateliér: MAVA ARCHI
  • Země: Česká republika
  • Město: Janov nad Nisou
  • Užitná plocha: 29,5 m²
  • Realizace: 2024
  • Fotograf: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři