Rekonstrukce domku od Jean Verville architecte v kanadském Montrealu Foto: Maxime Brouillet
Architektura / rodinné domy

Bydlet v abstrakci. Netradiční interiér kontrastuje s tradiční slupkou cihlového domku

Krystalický interiér v jednom z tradičních řadových cihlových domků v Montrealu šokuje svou monochromní barevností. Za domem plným kontrastů stojí lokální studio Jean Verville architecte, které rádo experimentuje s minimalistickou estetikou.

Adéla Vaculíková , 12. 8. 2022

Bílý dům v ulici plné řadových domků z pálených cihel kolemjdoucího nepochybně vytrhne z letargie. Na jednu stanu je stejný jako všechny domky okolo, na tu druhou je ale něčím hodně výjimečný. Bílá fasáda je jen začátkem toho, co se odehrává uvnitř. Klidnou oponou před divokým interiérem.

Kanadské studio Jean Verville architecte je známé svým hravý a odvážným přístupem k architektuře. Odvahu přitom snoubí s přísným minimalismem. Tyto aspekty naplnila i jeho nová realizace – přestavba cihlového řadového domku v Montrealu.

Přestavbu domu pod vedením hlavního architekta Jeana Vervilla studio navrhlo pro mladé investory Mathieua a Benjamina. Cílem bylo jim stavbu co nejvíce přizpůsobit a individualizovat. Výsledkem se stal velmi unikátní interiér s rafinovanou dispozicí. Architekti ji realizovali jako asambláž – různě do sebe zaklesli horizontální i vertikální příčky, vytvořili množství podlaží a zákoutí, které se vzájemně propojují ale i izolují. Složitě popsatelný vnitřní prostor sami architekti definují jako abstraktní. „Prostor se proměňuje od archetypu k abstrakci,“ říkají.

Vzhledem k jasnému ortogonálnímu rozvrhu fasád domu interiér působí až krystalicky. Architekti nechali všechny stěny, příčky i stopy pokrýt obkladem z dřevěné dýhy a vytvořili tak zcela monochromní prostor. S barvou dřeva kontrastuje pouze bílé vybavení navazující na barvu fasády. Dům v Montrealu je skutečně plný kontrastů – prostorových i barevných.

Foto: Se dřevem kontrastuje pouze bíle laděná koupelna, která tak navazuje na barvu fasády

Všemi místnostmi prochází netradičně řešené osvětlení. To ve formě přímých linek připomínajících ostré laserové paprsky rozřezává dřevěné povrchy. Když se večer setmí a majitelé domu tato světla rozsvítí, vyjde netradiční řešení interiéru najevo i do ulice. Příčky dělící prostor fungují jako clony bránící průhledu do soukromých místností. Ty se naopak velkoryse otevírají směrem do malé zahrady – pro anglické řadové domky tak typické – vnitřní „atyp“ se znovu potkává s „typem“.

Foto: Prostor je dělený příčkami, která braní průhledu zvenku do soukromých místností

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři