Přestavba viktoriánského domu v Londýně od lokálních architektů Studio Ben Allen Foto: French+Tye
Architektura / rodinné domy

Tradiční viktoriánský dům oživily atypické prvky z probarveného betonu

Při návrhu rekonstrukce řadového domu v Londýně se studio Ben Allen rozhodlo otestovat možnosti odlévaného pigmentového betonu. Inspiraci k tomuto kroku čerpali architekti z okolní viktoriánské architektury, která je právě tak bohatě vzorovaná jako nové betonové zdi a další dekorativní detaily zrekonstruovaného domu.

Tereza Staňková , 27. 6. 2023

Prostornější kuchyň, dvě nové koupelny a více denního světla – to byly hlavní požadavky klientů, kteří v jednom z typických domů okrajové čtvrti na severu Londýna žili už téměř třicet let. Pro potřebnou rekonstrukci stavby oslovili studio Ben Allen, které se pustilo do radikálního návrhu celkové přestavby.

Foto: Přestavba se týkala jednoho obyčejného domu na severu Londýna

Projekt zahrnoval také velké konstrukční změny. Architekti pro interiér navrhli různé výškové úrovně stropů, díky nimž se celý prostor provzdušnil a otevřel nové průhledy napříč poschodími. Novinkou se stalo mezipatro s jídelnou, které je jakousi spojkou mezi kuchyní a hlavním schodištěm. Díky rytmickému členění stropů se prostory kuchyně a nové koupelny v přízemí dočkaly příjemného rozptýleného světla po celý den.

Foto: Kromě úprav konstrukcí se architekti zaměřili také na drobné detaily, pro které zvolili výrazně probarvený beton

Oranžovo-červené schody do jídelny, pult a kuchyňský ostrůvek oživují bílé zdi kuchyně s dřevěnými doplňky. Barvy do interiéru přináší také jasně modré zábradlí v prvním patře, které si architekti nechali předem vyrobit pomocí počítačem řízené frézy a na stavbu tak dorazilo v podobě jednoduché sestavitelné soupravy.

Novou bezbariérovou koupelnu v přízemí ovládly odstíny lososového pigmentového betonu, zatímco koupelnu v prvním patře architekti pojali v duchu orientálních lázní, tzv. hammam – z betonu, tentokrát probarveného dozelena, je zde odlita dokonce i samotná vana, pulty, umyvadlo a lavice.

Foto: Jednu koupelnu pojali architekti v duchu orientálních lízní hamman

“Barvy a využití materiálů bylo inspirováno tradiční viktoriánskou architekturou ve smyslu její bohatosti,” zdůvodňují své kroky architekti. Pigmentový beton byl použit napříč interiérem i exteriérem hned pro několik funkcí – a to navíc v různých formách i barvách. Kromě drobných detailů můžete proto při pohledu zvenčí spatřit na fasádě domu beton zelené barvy použitý pro nosný konstrukční rám.

Foto: Autoři se inspirovali bohatostí viktoriánské architektury

Architekti si během navrhování i následné stavby pohrávali s různými přístupy jak k betonu, tak k možnostem jeho výroby a využití prefabrikovaných částí. Hlavní betonová konstrukce byla společně se stěnami přístavby postavena za pouhé tři dny. Zábradlí vyrobila počítačem řízená fréza a na stavbu dorazilo jako jednoduchá skládačka

Foto: Modré schodiště vyrobila počítačové řízená fréza a na stavbu dorazilo jako skládačka

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

 

  • Autoři: Ben Allen, Omar Ghazal
  • Ateliér: Studio Ben Allen
  • Město: Londýn
  • Užitná plocha: 142 m²
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři