Venkovský dům ve vesnici Cruïlles od Majoral Tissino Architects Foto: Adrià Goula
Architektura / rekreační objekty

Interiéry starého venkovského domu oživila působivá hra s materiály a prostorem

Španělské studio Majoral Tissino Architects vložilo do historického domu z lomového zdiva nové betonové konstrukce a vytvořili tak působivý interiér o mnoha úrovních.

Adéla Vaculíková , 3. 3. 2022

Rekonstrukce historického domu v malé vesnici Cruïlles v Katalánsku překvapí netradičním pojetím interiérů, ve kterých vyniká jak původní zdivo, tak nové betonové konstrukce. Architekti z barcelonského studia Majoral Tissino Architects v domě rozehráli prostor plný různě vysokých pódií a vytvořili tak množství samostatně fungujících zón.

Dvojpodlažní dům z lomového zdiva, charakteristického pro celý region, sousedí s téměř totožným rodinným domem, který pro stejného investora architekti rekonstruovali již roku 2013. Nyní dostali za úkol oba objekty propojit a rodinné sídlo rozšířit o další prostory. V přízemí nově rekonstruovaného objektu přitom vznikl obývací pokoj, v patře zase samostatný studiový byt.

Architekti nechali v celém domě vyniknout především původní obvodové zdivo. Rázně ale vstoupili do jeho vnitřních dispozic. Do působivého prostoru s valeně klenutým stropem v přízemí navrhli nový obývací pokoj s netradičně řešeným vybavením. Do prostoru přitom nechali zabudovat systém různě vrstvených betonových pódií, kterými toto podlaží prostorově rozrůznili. Do vzniklých výklenků a zapuštěných prostor potom nainstalovali střídmý nábytek, který efektní prostor podtrhuje.

Obdobný přístup poté uplatnili i ve zbytku domu. Po betonovém schodišti, osvětleném několika drobnými okny, lze vystoupat do nově vybudovaného ateliéru, který může fungovat i jako zcela samostatný byt. Jednotlivé prostory určené pro odpočinek a práci od kuchyně oddělují stejně jako v přízemí nové betonové stupně.

Foto: Dům byl postaven z lomového zdiva, které je charakteristické pro celý region

Tím, že architekti nepoužili žádné příčky, zůstává prostor vzdušný a propojený, díky betonovým prvkům však přirozeně rozdělený. Posílení pocitu z otevřeného prostoru napomáhá i prostorná terasa, se kterou se může ateliér díky celoprosklené posuvné stěně zcela propojit. „V prvním patře byla vytvořena velká terasa ve dvoře, která nám umožňuje otevřít fasádu orientovanou na východ a zároveň poskytuje ateliéru venkovní prostor,“ vysvětlují architekti.

Ve velmi převýšeném prostoru prvního patra domu našlo své místo i nové mezipatro. Na to architekti umístili samostatnou ložnici. Velkou výhodou se stalo to, že nemuseli budovat žádnou nástavbu, a přitom se jim povedlo vytvořit zcela soukromou místnost. Z původního objektu s charakteristickou taškovou střechou tak vytěžili prostorové maximum a zároveň nijak nenarušili jeho celkový objem.

Foto: Díky převýšenému prostoru mohlo vzniknout mezipatro se samostatnou ložnicí

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři