Architektura / rodinné domy

CEMEX BETONOVÝ DŮM - tým 29

Projekt týmu 29 ve složení Miloslav Vodička na kontroverzní téma Masarykovy čtvrti v pražské části Troja.

Miloslav Vodička , 14. 11. 2011

 Koncepce návrhu vycházela z determinujících prvků (svažitost terénu a dopravní obslužnost z jižní hranice pozemku) a základního cíle vytvořit stavbu, která by podtrhovala krásu místa s výhledem na Pražský hrad. Jihozápadní strana domu byla otevřena slunci, zeleni a výhledům. Tvary mají své logické opodstatnění, vyjadřují vztah vnitřních prostorů k místu stavby. Stavba svým okolím nepohrdá, respektuje měřítko jeho zástavby, stejně tak i stávající terénní konfiguraci. Rozpad hmoty do elementárních prvků svislých a vodorovných ploch je harmonizován s ohledem na kompozici celku, terénní adhezi a prostorotvorné působení světla. Světlo se stává jazykem, jednotícím prvkem, stejně tak i bezprostřední okolí, které je vtahováno do života vnitřních prostorů. Elementární prvky ucelených ploch členící vnitřní a vnější prostory stavby vytvářejí otevřenou prostorovou strukturu, kterou stabilizují vnitřní betonové stěny a podlahy pozvolna přecházející do parterových částí domu.

Objekt je rozdělen do několika úrovní: první tvoří vstupní část zádveří s chodbou, kuchyní a WC; v druhé snížené úrovni prostor kontinuálně přechází do obývacího pokoje s jídelnou v návaznosti na venkovní terasu; a třetí rovina pak definuje klidovou část domu s místnostmi na spaní a hygienickým zázemím.

Povrchy stěnových prvků tvoří prefabrikované sklocementové obkladové panely ve dvou odlišných odstínech a strukturách, místy doplňovanými dřevěnými obklady IPÉ. Dostatečné přesahy střech v kombinaci se systémem vnějších žaluzií chrání tepelnou pohodu vnitřního prostředí před přehříváním v letních měsících. K stabilitě tepelného mikroklimatu přispívají i akumulační schopnosti železobetonových stěn a stropů. Území Masarykovy čtvrti se nachází na jižním svahu trojské kotliny s nádherným výhledem na panorama Prahy. Čtvrť byla vymezena regulačním plánem z roku 1920 na bývalých vinicích. V současnosti je v územním plánu oblast vyznačena jako pozemky pro krátkodobou rekreaci, čímž je popřen původní záměr vilové čtvrti. Území je velmi špatně dopravně přístupné a je obklopeno z velké části botanickou zahradou.

Základní hmotová koncepce zástavby byla navržena tak, aby minimalizovala zásah do panoramatu Tróji. Jednotlivé objekty malého měřítka jsou orientovány příčně proti svahu a z velké části jsou zapuštěny do přilehlého terénu. Hranice mezi jednotlivými parcelami nejsou ničím definovány. Horní část řešeného území je dopravně obsluhována z ulice Nádvorní, dolní pak z ulice Pod Havránkou. Obě komunikace jsou navrženy jako slepé s obratištěm, propojené pouze pro pěší a zásahová vozidla. Mezi botanickou zahradou a vilovou čtvrtí je integrován pás veřejné zeleně s vyhlídkou na město. Součástí plánovaných úprav je i kultivace dosud nevyužité rokle lemující východní hranici území, kde je navržena pěší cesta do Bohnic. V návaznosti na tuto cestu byl na jihovýchodní části území uvažován objekt občanské vybavenosti (občerstvení, dětské hřiště...).  

 Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

Foto: eArch
 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři