Architektura / bytové domy

Do panoramatu Bratislavy vstoupily výškové budovy světoznámé architektky Zahy Hadid

Výškové rezidenční budovy v Bratislavě od studia Zaha Hadid Architects Foto: Penta Real Estate

Bývalá průmyslová lokalita po rafinerii minerálních olejů na Starém Městě v Bratislavě prochází již od roku 2016 rozsáhlými proměnami. Nedávno zde byly dokončeny tři obytné věže, které nabízí pohodlné moderní bydlení nedaleko centra města.

EARCH.CZ , 1. 9. 2022 / Advertorial

S výhledem na Staré Město

V blízkosti centra Bratislavy se do výšky ční tři identické rezidenční věže. V budoucnosti jich ale bude ještě o jednu více. Realizace čtvrté věže je totiž právě v procesu. Za návrhem všech staveb stojí studio světoznámé architektky íráckého původu Zaha Hadid Architects. Projekt, který nese název SKY PARK, je však mnohem rozsáhlejší. Nejedná se pouze o stavbu nových obytných budov, ale o celkovou revitalizaci bývalého průmyslového areálu po Slovenské rafinerii minerálních olejů Apollo, který sousedí s historickým centrem hlavního města Slovenska.

Z bytů ve 31 podlažních věžích se otevírá pohled na centrum Bratislavy. Všechny čtyři jsou rozestoupeny okolo historického a památkově chráněného objektu Jurkovičovy Teplárny, který nedávno prošel konverzí pod taktovkou Martina Paška a týmu DF Creative Group. Industriální stavba, která nese jméno po svém autorovi, architektovi Dušanu Jurkovičovi, dnes slouží jak flexibilní systém kanceláří konceptu BASE coworking.

Aerodynamické dominanty

Realizace rezidenčních věží s více než 700 byty je rozložená do dvou stavebních etap. V rámci první, která začala rokem 2016, vyrostly první tři věže, které jsou dnes již dokončené. Čtvrtá by měla být hotová roku 2025, jako součást druhé stavební etapy ji realizuje developerská společnost Alto Real Estate. „Každý byt projektu SKY PARK Residence byl řešen individuálně s ohledem na jeho orientaci a co nejlepší využití prostoru,“ říká developerská společnost Penta Real Estate, která stojí za vznikem prvních tří věží.

Všechny stavby mají identický eliptický půdorys, který směrem do výšky nejdříve bobtná a v horních partiích zase naopak subtilní, stavba tak ve výsledku získává zajímavý aerodynamický tvar. Vertikální účinek zesiluje i sloupový skelet, který svou světlou barvou kontrastuje s bronzovými výplněmi. „Charakteristickou barvou fasády rezidenčních budov SKY PARKu je jedinečná, na míru namíchaná barva, kterou jsme nazvali – SKY PARK Bronze,“ vysvětluje společnost Penta Real Estate.

Foto: Světlý sloupový skelet kontrastuje s bronzovými výplněmi

Světlé barvy převažují i ve společných vnitřních prostorech. Zde využívali architekti také dlaždice značky RAKO, která pokrývají až 8 000 m2. „Stavba obytných věží se začala připravovat spolu s uvedením dlaždic RAKO v té době v novém formátu 120 x 60 cm. Zajímavostí byla výroba soklů na zakázku, které požadoval investor v co nejmenší výšce z důvodu technických omezení na stavbě. Dodali jsme tedy sokly, jejichž výška byla jen 6 cm, což samozřejmě s ohledem na délku 120 cm byla docela výzva. Sokly se jako standardní výrobek prodávají jen do délky 80 cm o výšce 9,5 cm,“ vysvětluje technický expert značky RAKO, L'udovít Bulla. Pro provozně náročné komunikační prostory schodišť a společných prostor vybrali autoři dlažbu EXTRA v tmavě šedém odstínu. Dlaždice zaujmou svým matným povrchem docíleným technologií digitálního tisku a speciální glazuře. Samozřejmými technickými parametry splňující technické normy pro schodiště jsou požadovaná protiskluznost a otěruvzdornost.

Okolí výrazných obytných věží obklopuje příjemný park se zvlněným terénem, za nímž stojí slovenský architekt a urbanista Igor Marko z ateliéru Marko&Placemakers a londýnské studio Townshend. Okolo obytných věží tak vznikl příjemný městský park, který láká k volnočasovému využití – dá se zde sportovat, procházet se nebo odpočívat na lavičce. Na své si zde přijde skutečně každý, mezi zelenými plochami, okrasnými dřevinami a stromy se ukrývá amfiteátr pod širým nebem, několik dětských hřišť, workoutové hřiště nebo běžecká dráha.

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři