Nové coworkingové centrum od studia Perspektiv Foto: BoysPlayNice
Architektura / industriální a technické stavby

Jurkovičovu industriální památku proměnilo studio Perspektiv na překvapivý coworking

Budova bývalé Bratislavské teplárny od Dušana Jurkoviče prošla konverzí pod vedením slovenského ateliéru DF Creative Group. Dnes slouží novému coworkingu, za jehož interiéry stojí studio Perspektiv.

Adéla Vaculíková , 3. 2. 2022

Budova bývalé kotlové a turbínové haly je nestarší částí komplexu dřívější Bratislavské teplárny. Ve 40. letech ji navrhl architekt Dušan Jurkovič, který je známý zejména pro své secesní stavby stylizované do podoby „slovanských“ chalup. Pro industriální areál v Bratislavě však navrhl jednoduchou stavbu inženýrského rázu s fasádou z neomítnutých režných cihel.

Bývalá průmyslová stavba nyní prošla zásadní konverzí, jelikož je ale chráněná jako národní kulturní památka, muselo se k úkolu přistoupit velmi citlivě. Architekti ze slovenského ateliéru DF Creative Group se úkolu zhostili tak, že dovnitř objektu umístili úplně novou stavbu, která nijak neohrožuje tu původní. Zcela autentickou podobu si tak zachoval i původní plášť budovy z režných cihel, na jehož obnově se podílela firma PAMARCH. 

Za moderními interiéry nově vzniklého coworkingu stojí studio Perspektiv, které si vzalo za cíl souznít si charakterem industriální památky. „Samotné ztvárnění interiéru bylo koncipováno tak, aby původní části zůstaly viditelné a otisk Dušana Jurkoviče co nejvíce zachován,“ říkají členové studia Perspektiv.

Z původní budovy se ve výsledku stala obálka, do které byla vložena nová pětiposchoďová stavba s vlastní konstrukcí. Nové využití ale získaly i původní technické prvky jako například betonové násypníky, ve kterých se nyní nachází několik zasedacích místností.

Právě tyto netradiční prostory jsou uchopeny velmi odvážně. Zasedací místnosti totiž dostaly prosklené podlahy, pod kterými se otevírají pohledy přímo do jejich betonových útrob. „Zde jsme využili polohy a v částech podlahy zaexperimentovali s jejím prosklením. Výsledkem je ikonický prostor, který chce vidět každý. A to i ti, kteří mají strach z výšek,“ popisuje výsledek Ján Antal.

Foto: Architekti chtěl zachovat původní industriální výraz i konkrétní prvky stavby od slavného "slovanského" architekta

Na každém jednotlivém podlaží realizovalo studio Perspektiv hned několik typů kanceláří a také společných prostor. Samotným centrem budovy se stalo druhé patro, kde se rozprostírá otevřená hala s kavárnou určená pro práci i setkávání.

V zařízení kanceláří architekti vycházeli z barev a motivů, které jsou pro tvorbu Dušana Jurkoviče typické. Vedle barvy terakoty, převzaté z cihlového pláště stavby, jsou to syté odstíny modré a zelené. Veškeré ocelové konstrukce zase ozvláštnila perforace. „Řemeslná kvalita a současné materiály ve své surové podstatě tvoří spojující motiv jednotlivých podlaží,“ vysvětluje Barbora Babocká.

Významná industriální památka dostala při konverzi nejen novou funkci, ale prošla i zevrubnou rekonstrukcí. Za kompletním výsledkem přitom stojí hned dvě studia, díky jejichž přístupu si stavba zachovala svou autentickou podobu − všechno nové se totiž odehrává uvnitř.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři