Viniční domek Velké Žernoseky od architekta Jana Žaloudka Foto: Jan Žaloudek
Architektura / rekreační objekty

Dřevěný domek pro práci i odpočinek severočeského vinaře vyrostl přímo nad jeho vinohradem

Architekt Jan Žaloudek navrhl malou dřevostavbu pro vinaře, která slouží k zemědělským i rekreačním účelům. Stavba souzní s hodnotami investora – ctí principy udržitelnosti a je šetrná k přírodě.

EARCH.CZ , 21. 10. 2022

Stavba se nachází v obci známé pěstováním vína Velké Žernoseky v Ústeckém kraji. „V této lokalitě se pěstuje víno již od 12. století, kdy na svazích kolem řeky Labe byly založeny první vinice cisterciáckými mnichy,“ upřesňuje kontext architekt Jan Žaloudek. Investorem je zdejší vinař, který zohledňuje principy ekologického zemědělství. Hospodaří zde s ohledem na životní prostředí, tudíž nepoužívá herbicidy ani insekticidy a plody sbírá výhradně ručně. Autentické pěstování si klade za cíl zvyšovat úrodnost z dlouhodobého hlediska a neničit zemědělskou půdu.

Orientace domu na jihozápadním svahu, kde se celý vinohrad rozprostírá, poskytuje majiteli přehled nad celou vinicí. Na pouhých 18 m² vyřešil autor dispozici tak, aby byl uživatel v blízkém kontaktu s přírodou. Polovinu prostoru tvoří interiér a druhou exteriér. Vnitřní část umožňuje skladování a odpočinek. Poskytuje skrýš před chladnějším počasím, a proto ji vytápí kamna na dřevo. Útulné podkroví interiéru využívají majitelé k občasnému přespání. Vnější část je určena pro sezónní práce, umístění ruční drtičky a lisu na víno. Terasu příjemně zastiňuje rastr dřeva. Díky orientaci domu má vinař možnost sledovat z terasy dechberoucí západy slunce nad severočeskou sopečnou krajinou.

Foto: Jelikož není domek připojen k elektřině, dotváří příjemnou hřejivou atmosféru teplo z kamen na dřevo

Konstrukci viničního domku tvoří kvalitní modřínové dřevo. Sedlová střecha má dvě části. Interiér zastřešuje plechová krytina a exteriér zastiňuje odhalená dřevěná střešní konstrukce. Tradiční sedlová střecha, tak zapadá do severočeské tradiční zástavby, je ale vyřešena netradičně tak, aby uspokojila zákazníkovo přání mít krytou terasu. Objekt není připojen k elektřině ani vodě. V případě potřeby se vytápí kamny na dřevo. K zachycování dešťové vody a k hospodářským účelům slouží retenční nádrže, které se nachází na západní straně domu.

  • Autoři: Jan Žaloudek
  • Země: Česká republika
  • Město: Velké Žernoseky
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 18 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři