Vinařství v Mont-Ras od Jorge Vidal a Víctor Rahola Foto: José Hevia
Architektura / rekreační objekty

Španělské vinařství jako chrám ukrytý pod zemí

Vinařství od architektonické dvojice Jorge Vidal a Víctor Rahola usazené v krajině malé španělské vesnice Mont-Ras kombinuje cihly s betonem a splývá se svým okolím díky zelené střeše.

Kristýna Korčáková , 9. 7. 2022

Vesnice Mont-Ras se nachází poblíž měst Palafrugell a Palamos na východním pobřeží Španělska Costa Brava. Okolní kopce jsou porostlé korkovníky, jejichž dřevo je tradičním materiálem pro výrobu zátek k lahvím vína. Vinařství Mont-Ras není první realizací architektonické dvojice, kde jsou hlavními materiály cihly spolu s betonem a motiv polovičního válce. Hotel OD Talamanca na Ibize od Víctora Raholy pracuje s cihlami na výšku a Raima obchod v Barceloně od Jorge Vidala je krytý právě keramickými půlválci.

Hlavní záměr architektů definovat vztah mezi vinařstvím a jeho okolím se projevuje v natočení celé stavby a jejím umístěním poblíž opodál stojícího panského domu. Stavba je navíc usazena do krajiny, se kterou je produkce vína silně spjatá. Zapuštění do země pomáhá konzervaci vín díky udržování ideální teploty vlivem vlhkosti půdy, čemuž napomáhá také použití betonu jako hlavního konstrukčního materiálu.

Architektonické pojetí vinařství se zakládá na čtyřech pomyslných pilířích, a proto je stavba rozdělena do čtyř segmentů. Proces produkce vína je tedy rozeznatelný při procházení stavbou. Nejhlouběji umístěná část budovy neboli první z ,,pilířů“ uskladňuje stroje a nářadí pro práci na vinicích. V další části směrem ven jsou kádě se zrajícím vínem, ve třetí zásobníky a lahve čekající na své využití. Čtvrtá vnější část spojuje skladování a degustaci vín spolu s výhledem po okolí. 

Foto: Stavba je zasazena do terénu, což pomáhá udržování ideální teploty pro výrobu vína

Klíčovou roli v interiéru hraje nepochybně světlo. Zděné půlválce podél budovy sice přivádějí denní světlo seshora, ale převážná část provozních prostorů je závislá na umělém osvětlení. Půlkruhový prvek se opakuje v podobě okna nad vstupními dveřmi nebo v podloubích nad jednotlivými segmenty stavby. Díky odhaleným betonovým konstrukcím se v interiéru zároveň rozehrává hra textur a světla.

Vinařství je skvělým příkladem vyváženého vztahu s krajinou. Prostory, kde probíhá proces kvašení a zrání hroznů, jsou v přítmí a ideální teplotě díky půdě, do které je tato část budovy zapuštěná, oproti tomu otevřenost opačného konce vinařství nabízí pohled do krajiny.

Foto: Motiv půlkruhu se opakuje v podobě okna, podloubích nebo v jednotlivých půlválcích po obvodu stavby
  • Autoři: Jorge Vidal, Víctor Rahola
  • Země: Španělsko
  • Město: Mont-Ras
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 573,64 m²

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři