Dům pro fotografa od studia ValArch Foto: BoysPlayNice
Architektura / rodinné domy

Dřevostavba rodiny fotografa díky absenci plotů citlivě zapadá do valašské krajiny

V hornaté krajině jedné valašské obce navrhl lokální ateliér ValArch rodinný dům, který ve svém vysokém podkroví nabízí fotografický ateliér i dětskou hernu s výhledy na krásnou přírodu.

EARCH.CZ , 1. 8. 2022

Architekti z valašského studia ValArch se při návrhu domu museli popasovat se dvěma rozdílnými prostředími – pozemek se totiž nachází přímo na okraji obce Valašská Bystřice uprostřed Vsetínských vrchů. Z jedné strany jej tak vymezuje zástavba ze 70. let, z druhé volná kopcovitá krajina CHKO Beskydy.

„Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo jednoduché. Proto jsme zvolili z každého prvku to nejlepší. Ze stávající výstavby urbanistické uspořádání, zejména uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahujeme až na střechu ložnice a stíráme hranice mezi terénem a domem. Absence oplocení jen podporuje přirozené osazení domu do okolí,“ popisují svůj návrh architekti.

Foto: Podkroví slouží jako ateliér fotografa i dětská herna s dalekým výhledem do valašské krajiny

Důležitá byla také práce se svažitým terénem parcely. Proto architekti už u vstupu vytvořili jakýsi „záliv“ sloužící k parkování, který zároveň vymezuje soukromou část pozemku od okolní obce. Autoři návrhu záměrně upustili od oplocení a branek, tak aby zachovali volně plynoucí valašskou krajinu.

Hlavní hmota domu ve svém přízemí nabízí otevřený společný prostor kuchyně, jídelny a obýváku, který je díky rozměrnému prosklení propojen s venkovní dřevěnou palubou. Vzhledem k tomu, že je klient profesionálním fotografem, vznikl ve vysokém podkroví velký ateliér, z něhož vede přístup na zelenou střechu jednopodlažního křídla s ložnicí a koupelnou společnou pro celý dům. Druhá část podkroví je pak určena jako dětská herna s výhledem do okolní krajiny díky velkoryse prosklenému štítu.

Foto: Obytný prostor se díky rozměrnému oknu propojuje s venkovním "nádvoříčkem"

Vzhledem k nádherné místní přírodě architekti dbali na to, aby majitelé mohli trávit hodně času venku. Pobytovou část zahrady vymezuje dům s křídlem ložnice. „Mini nádvoříčko, zahryznuté do louky, je ze západu kryté zelenou vlnou, z východu přirozeně splývá s terénem. Tady je hlavní oáza klidu a pohody celého domu, vlastně takový obýváček bez střechy,“ dodávají autoři návrhu.

  • Autoři: Tomáš Jalůvka, Tomáš Kašík, Lenka Jalůvková
  • Ateliér: ValArch Ateliér
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Valašská Bystřice
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2018
  • Zastavěná plocha: 150 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 125 m²
  • Náklady: 7 mil. Kč
  • Investor: Přemysl Jurča, Tereza Jurčová
  • fotografie: BoysPlayNice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři