ARCHCON atelier realizoval dřevem opláštěný rodinný dům navržený podle principů feng-šuej Foto: Martin Zeman
Architektura / rodinné domy

Dům jižního slunce je koncipován podle zásad feng-šuej. Jeho hlavním elementem je voda

Architekti z ARCHCON atelier navrhli ve Středočeském kraji pasivní jednopodlažní dům ze dřeva se zelenou střechou. Řídili se principy feng-šuej a navrhli dům, který má svým obyvatelům harmonizovat cestu životem.

EARCH.CZ , 29. 8. 2023 / Advertorial

Z ulice nenápadný, do zahrady otevřený

V zástavbě samostatně stojících rodinných domů ve Středočeském kraji stojí dům, kterého byste si z ulice patrně nevšimli. Je do ní totiž otočen nenápadnou fasádou se vstupem a garážovým stáním, která vytváří jakýsi filtr mezi ulicí a soukromím domu. Pro většinu by tak bylo překvapením, jak odlišně dům působí z druhé strany, kde se naplno otevírá do živé a organické zahrady s terasou a koupacím jezírkem, které siluetu domu zrcadlí na vodní hladině.

„Dům je koncipován jako jednopodlažní obdélníkového tvaru s atraktivní zelenou střechou, která se rozprostírá i nad garáží a krytým stáním na severní straně obytné části. Jižní část pozemku byla navržena jako krásná zahrada, kde se nachází také terasa s příjemným koupacím jezírkem,“ upřesňují koncept architekti.

Dominantním materiálem exteriéru domu je dřevo, které pokrývá jeho jižní fasádu. Vertikální obklad ze sibiřského modřínu podtrhuje harmonický vztah domu se zahradou a dodává mu moderní svěžest. Jižní fasádu rozdělují velké okenní otvory do obývacího prostoru a pokojů a celková kompozice fasády je doplněna rytmicky se opakujícími prvky slunolamů.

Foto: Na zelené střeše se nachází solární panely, které přispívají k energetické nezávisloti domu

Voda jako hlavní element

„V návrhu jsme zohlednili potřeby rodiny s odrostlými dětmi, takže dětské pokoje byly koncipovány také jako hostinské pro případné hosty. Zvláštní pozornost jsme věnovali paní majitelce, která často pracuje z domova“ doplňují architekti, jejichž cílem bylo vytvořit prostředí, které bude reflektovat osobnosti majitelů a vytvořit tak přirozené a harmonické prostředí pro život.

Foto: Interiér domu komunikuje skrze velkorysá francouzská okna se zahradou

Proto se rozhodli zpracovat koncepci domu a jeho zahrady podle zásad starého čínského učení feng-šuej, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. To se propsalo především do barevného řešení interiéru a celkové harmonizace prostoru.

Architekti se podle principů feng-šuej rozhodli vytvořit takzvaný „dům vody“. „Tématem domu je cesta, osud, plynutí života a času. Patří k tomu i cestování a plánování. S vodou souvisí kariéra a úspěch. Zahrada s koupacím jezírkem, umístěná tak, aby odrážela dům v hladině vody, hraje roli primárního paláce v této harmonizaci,“ vysvětlují řečí tradiční čínské nauky o prostoru.

Kvalitní software jako základ

Bez kvalitního softwaru je dnes architektura nepředstavitelná, to si uvědomují i architekti z ARCHCON atelier. Ti ve své praxi využívají program na bázi BIM (Building Information Modeling) od společnosti Allplan. Ten architektům poskytl nástroje, které umožnili detailně zpracovat a vizualizovat terén a vytvořit realistický obraz jejich nápadů.

Foto: Projekt domu vypracovali architekti v programu na bázi BIM od společnosti Allplan

Program je přínosný i pro komunikaci s klienty. „Export do 3D PDF poskytujeme našim klientům aby si mohli v klidu prohlédnout dům. Uživatelé mají možnost dokonce vypínat jednotlivé vrstvy konstrukce, což přispělo k lepšímu porozumění celému projektu,“ dodávají autoři. Celý software tak aktivně napomáhá tomu, aby se architekti ve spojení s klienty dobrali ke skvělým výsledkům, jako je tomu právě v případě Domu jižního slunce.

Foto: Software je přínosný i pro komunikaci s klienty
  • Autoři: Irena Truhlářová, Kateřina Šoulová, Martin Valášek
  • Ateliér: ARCHCON atelier, s. r. o.
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2022
  • Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s. r. o.
  • Zastavěná plocha: 355,49 m²
  • Užitná plocha: 318,03 m²
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 29. 8. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři