Med Pavlík architekti navrhli úsporný rodinný dům v sadu na Pardubicku Foto: Tomáš Kubelka
Architektura / rodinné domy

Malá a úsporná dřevostavba sází na provázání s ovocným sadem

Dřevostavba rodinného domu na Pardubicku se snaží být k životnímu prostředí ohleduplná i bez složitých technologií. Sázka padla na kvalitní konstrukční řešení a co nejefektivnější využití prostoru.

Adéla Vaculíková , 3. 2. 2023

Rodinný dům obci Ostřešany blízko Pardubic definuje především dřevo – a to jak navenek, tak zevnitř. „S ohledem na minimální uhlíkovou stopu je dům navržen jako dřevostavba v systému two-by-four s dřevovláknitou tepelnou izolací,“ objasňuje studio Med Pavlík architekti konstrukční řešení domu. V exteriéru je pak dům opláštěn dřevěnými laťkami, které ve stejném rastru přechází i na sedlovou střechu.

Dřevostavbu utváří dvě podlouhlé a vzájemně se pronikající hmoty. Jedna je určená především hlavnímu obytnému prostoru obsahujícímu obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Druhé křídlo vyplňuje ložnice, menší pokoj a pracovna. „Jejich vzájemný průnik pak vytváří vstup do domu, komunikační uzel. Důležitost obytného prostoru je zvýrazněna vysunutím této hmoty z rastru a užitím sedlové střechy s mírně vyoseným hřebenem,“ popisují architekti. „Dům je tak malý, jak jen to bylo možné. Neobsahuje nadbytečné prostory,“ dodávají.

Foto: Dřevostavba je navržena s ohledem k životnímu prostředí. K udržitelnosti přispívá dřevovláknitá izolace a dvouplášťová šikmá střecha, která zmírňuje přehřívání interiéru

Přirozeným pokračováním obývacího pokoje je venkovní terasa krytá dřevěnou pergolou. Její konstrukce, která v budoucnosti může porůst zelení, se táhne dál a vizuálně propojuje rodinný dům se samostatně stojícím hospodářským objektem.

Foto: Terasa navazuje na obývací pokoj a je krytá dřevěnou pergolou

Zatímco je konstrukce domu zvenčí opláštěná latěmi, zevnitř ji kryjí dřevěné a sádrovláknité biodesky. Vedle použití udržitelných materiálů architekti i investoři dbali také na to, aby byl i chod domu co možná nejšetrnější k životnímu prostředí. „Šikmá střecha je pro zmírnění přehřívání navržena jako dvou plášťová. Díky pečlivému řešení stavebních konstrukcí a minimalizaci velikosti domu je potřeba dodávané energie zanedbatelná a splnilo se přání investorů uskromnit své potřeby namísto investování do drahých technologií a tím přispět k ochraně životního prostředí,“ vysvětlují architekti.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři