Architektura / rodinné domy

Dům snů ze dřeva

Hlavním hrdinou nového televizního pořadu stanice Nova „Dům snů“, který oživil podzimní vysílací schéma roku 2009 je moderní dřevostavba rodinného domu s parametry blížícími se standardu pasivního domu. To majitelům – vítězům soutěže Daně a Honzovi zajistí ekonomicky výhodný provoz jejich domácnosti. Salon dřevostaveb Vám představuje realizaci od Ing. arch. Kateřiny Mertenové, PhD.

Josef Smola , 17. 1. 2011

 

Foto: eArch
Technologicky se jedná v českých podmínkách o zcela ojedinělou stavbu. Veškeré použité materiály a výrobky jsou přátelské k životnímu prostředí, mají minimální ekologickou stopu (svázané emise skleníkových plynů). Dřevěná prefabrikovaná nosná konstrukce na bázi tenkostěnných nosníků a OSB desek, tepelné izolace převážně z dřevité vlny a konopí, částečné hliněné omítky, zatravněné vegetační střechy, které akumulují vlhkost a pomohou integraci domu do okolní krajiny. Skladby konstrukcí jsou certifikovány. Okna jsou dřevěná s třískly, určená pro pasivní domy. Českou premiéru mají rohová okna v bezrámovém provedení nároží.

Dispoziční řešení je na úrovni přízemí v bezbariérovém uspořádání. Je velmi flexibilní – umožňuje dispozici 5+1, nebo 6+kk. Podle výběru stavebníka oddělenou jídelnu s kuchyní, nebo naopak spojenou s obývacím pokojem, případně vícegenerační bydlení. Do podkroví je možné vestavět obytné galérie. Jako nadstandardní vybavení je instalována solná jeskyně, volitelným zařízením je například sauna.

Stavba je vybavena systémem teplovzdušného vytápění a řízeného větrání s rekuperací tepla. Chlazení zajišťuje malé tepelné čerpadlo. Doplňkovým zdrojem tepla je uzavřená krbová vložka na dřevo, obezděná akumulační stěnou z nepálených hliněných cihel. Voda pro vnější bazén je vyhřívána solárními kolektory. Dešťové vody ze střech jsou jímány, recyklovány a slouží ke splachování toalet.

Projektová dokumentace rodinného domu byla poskytnuta pro potřeby pořadu na základě nevýhradní licence je proto k dispozici na základě smlouvy dalším zájemcům, kteří by rádi zkusili, jak se bydlí v „Domě snů“…

zastavěná plocha: 204 m2 užitná plocha: 218 m2 obestavěný prostor: 1 260 m3 tepelné ztráty: 5 kW měrná potřeba tepla: 38 kWh/m2/rok

Tuto dřevostavbu najdete spolu s dalšími realizacemi v ucelené formě v Ročence dřevostaveb 2009. K dostání na oficiálním webu Salonu dřevostaveb.

 

Klíčová slova:

dřevostavby ekologie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři