Rodinný dům Slamák v Liptovském Jánu od Martina Boleše, Aleše Berece a Eriky Bolešové Foto: Eva Benková
Architektura / rodinné domy

Dům z balíků slámy dokazuje, že ekologická architektura může být i esteticky atraktivní

Tým slovenských architektů navrhl dům z balíků slámy, dřeva a hlíny. Svým archetypálním tvarem navazuje na architektonickou tradici v okolí Liptovského Mikuláše. Materiálově zase podporuje cirkulární ekonomiku.

Adéla Vaculíková , 4. 10. 2022

Základním kritériem pro stavbu rodinného domu v malém obci Liptovský Ján na severu Slovenska byla jak kvalitní architektura, tak i cirkulární ekonomika. Investoři si přáli postavit ekologický dům, který bude komunikovat s jejich vysněnou zahradou. „Samotná zahrada, která měla mít charakter jánských luk, pro ně byla důležitější než dům samotný. Předělením pozemku na dvě poloviny, jsme získali prostor pro další diskusi. Jižní část pozemku zůstala prostorem zahradní ‚bubliny‘ pro klienty, severní jsme mohli dále rozvíjet my a zastavět ji,“ přibližují architekti počátky projektu.

Dům dostal název Slamák – je totiž postavený z balíků slámy. Architekti Martin Boleš, Aleš Berec a Erika Bolešová říkají, že to pro ně byla vůbec první zkušenost s tímto druhem stavby. Investoři si definovali takový dům, který bude postaven z lokálních materiálů a místními staviteli, ve výsledku byl z velké části realizován i svépomocí. Prim v realizaci hraje vedle slámy ještě dřevo a hlína. Všechny tyto materiály zároveň splňují požadavek investorů na recyklovatelnost a rozložitelnost.

„Stavba je založena na pásových železobetonových základech ztužených deskou. Modul hlavní dřevěné sloupkové nosné konstrukce vychází z rozměrů lokálních slaměných balíků. Ztužení stěny zajišťuje diagonální obití z desek, které tvoří zároveň základovou vrstvu pro hliněné omítky,“ popisují konstrukční řešení stavby architekti. Rodinný dům Slamák je dvoupodlažní, přízemí s hlavními obytnými místnostmi slouží jako sokl pro patro, kterému architekti podle jeho archetypálnímu tvaru přezdívají „domeček“. Zde se nachází ložnice a dětský pokoj.

Z půdorysu přízemí lze krásně vyčíst diagonální hranici, kterou architekti rozdělili parcelu na dvě části. Prostorný obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou se otevírá do zahrady velkoformátovými okny. Kontakt se zelení mají i pokoje v patře, jelikož oproti přízemí ustupuje, vznikl zde prostor pro zelené střechy.

Foto: V návrhu sehrál důležitou roli také důraz na cirkulární ekonomiku

Dominantním prvkem otevřeného prostoru obytných místností jsou akumulační kamna a sloup z lepeného dřeva. „Kamna opticky vymezují prostor obývacího pokoje a komunikačních prostor a je zároveň hlavním zdrojem tepla v domě. Sloup, staticky podpírá druhé podlaží a směrem od jídelny opticky vymezuje obývací pokoj,“ popisují autoři.

Zvenčí je rodinný dům ošetřen vápenno-hliněnými omítkami a pláštěm z modřínového dřeva. Stejné materiály pak architekti použili i v interiéru, omítky jsou ovšem už čiště hliněné. Dřevo dostalo pouze voskové nátěry, takže vyniká jeho přírodní struktura. „Hliněné omítky umožňují akumulaci vodní páry, v interiéru se tak udržuje přirozená vlhkost. Případný přebytek uniká směrem ven přes slaměné balíky ve zdi, což podporuje difúzně otevřená vnější obálka s dřevovláknitou deskou a provětrávanou fasádou. Hlína omítek je získána z pozemku, na kterém stojí dům,“ vysvětlují autoři.

Architekti Martin Boleš, Aleš Berec a Erika Bolešová si za dům z balíků slámy odnesli nominaci na cenu Slovenské komory architektů CEZAAR 2022.

Foto: Dominantním prvkem hlavních obytných místností jsou akumulační kamna a sloup z lepeného dřeva
  • Autoři: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bolešová
  • Země: Slovensko
  • Město: Liptovský Ján
  • Realizace: 2020
  • Plocha pozemku: 615 m2
  • Zastavěná plocha: 112 m2
  • Užitná plocha: 124 m2
  • Náklady: 160 000 EUR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři