Casa NaMora v Portugalsku od Davida Bilo a Filipe Pina Foto: Ivo Tavares Studio
Architektura / rodinné domy

Flirt moderního s tradičním. Starou farmu v portugalských horách rozšířila minimalistická novostavba

Na terasovitém pozemku uprostřed Portugalska vyrostla betonová novostavba rodinného domu, ve kterém hraje hlavní roli čistá plocha.

Adéla Vaculíková , 25. 7. 2022

Oddělení starého od nového

Casa NaMora je kaskáda jednoduchých až archetypálních hmot, tří „domků“ se sedlovými střechami, které dohromady tvoří jeden kompaktní celek. Tradiční se zde potkává s moderním a původní s novým.

Poblíž obce Goncalo vystavěné v kopcích pohoří Serra da Estrela ve středu Portugalska se nachází od poloviny minulého století velké hospodářství. Na pozemku o 18 hektarech stál a dosud stojí domek se zdmi z žulových kamenů – a právě ten nedávno portugalští architekti David Bilo a Filipe Pina rozšířili o betonovou novostavbu.

„Pozemek se v průběhu let díky zemědělské činnosti dobře zachoval. V jeho středu stojí skromná žulová stavba postavená v polovině 20. století. Od ní se také odvíjí nový projekt. Abychom nenarušili zemědělskou činnost, rozhodli jsme se při návrhu domu oddělit staré od nového,“ říkají architekti.

Archetypální kaskáda

Dům Casa NaMora stojí na terasovitém pozemku v obklopení hustých borovicových lesů. Její kouzlo se skrývá především v lapidární siluetě. Architekti se vydali cestou přísného opakování obrysu původního domu. Betonová novostavba tvořená dvěma propojenými hmotami dostala dvě sedlové střechy, výsledek tak vypadá, jako by šlo o dva samostatné domy.

K vytvoření kaskádovitého dojmu přispěl i nerovný pozemek. Novostavby stojí na terase, která je oproti původnímu domu o něco vyvýšená. Vzájemně jsou všechny hmoty v úrovni terénu propojeny betonovou plochou, která v přední části uvozuje vstup do žulového domu a v zadní pokračuje v zapuštěný bazén. Beton je v exteriéru všudypřítomný, je z něj i střešní krytina, která je položena tak, aby nevytvářela žádnou vrstvu navíc. Strohost je dovedena do krajnosti.

Foto: Domy v úrovni terénu propojuje betonová terasa

Podobnost v rozdílnostech

Původní žulový domek nemá mnoho oken. A z nejexponovanějších pohledů to vypadá, že ani interiéry novostavby nebudou příliš prosvětlené – opak je nicméně pravdou. Celá štítová stěna směrem k bazénu je totiž ze skla. Jako slunolam zde funguje přesah střechy a bočních stěn.

Materiály – stará žula a nový beton – společně na první pohled kontrastují. Přesto se architekti snažili stavby i v tomto ohledu provázat. Na litých betonech je zvenčí patrný rastr bednění, které bylo seskládáno z dřevěných latí podobně, jako byl původní dům sestaven z žulových kamenů.

Foto: Hlavní obytný prostor se otevírá pohledu na zapuštěný bazén

Surově jemný

Motiv odlišení se propisuje i do funkcí jednotlivých hmot. V původním žulovém domku se nachází zázemí pro provoz farmy, jsou zde sklady, technické prostory a sanitární zařízení. Novostavba slouží bydlení. V krajním křídle jsou umístěny ložnice, pohledu na původní domek se otevírá obytný prostor s kuchyní a zavěšeným patrem.

Stejně jako v exteriéru převažují i uvnitř novostavby čisté plochy. Architekti sami říkají, že z realizace chtěli vyloučit detail. Beton do interiéru přenesli už jen v omezené míře, zůstal pouze na stropech. Stěny naopak dostaly bílou omítku. Nábytek je především dřevěný, přírodní materiály totiž podle architektů nejlépe korespondují s charakterem místa. Barevné akcenty byste pak našli pouze v koupelnách – zvítězily zde modré obklady.

Foto: Jediným barevným akcentem jsou modré obklady v koupelnách

David Bilo i Filipe Pina mají s rozšiřováním starších staveb už početné zkušenosti. Ačkoliv každý vede svůj vlastní ateliér, není Casa NaMora jejich první společnou realizací. Výrazné odlišení původního od nového hraje v tvorbě obou architektů ústřední roli. V tomto konkrétním případě našli oporu i v samotném názvu místa.

„Jméno NaMora má v portugalštině dvojí význam. Odkazuje na umístění projektu, kdy ‚NaMora‘ by se dalo přeložit jako ‚v Mora‘ (Mora je místo, kde pozemek leží), ‚namora‘ však v portugalštině znamená doslova ‚flirt‘ nebo ‚rande‘. V místě jménem Mora se tak zrodil dům NaMora, kde betonové objemy tvořící novou část domu formálně ‚flirtují‘ se stávajícím žulovým tělesem, v naprostém souladu s okolím,“ zakončují architekti své povídání o realizaci.

  • Autoři: David Bilo, Filipe Pina
  • Země: Portugalsko
  • Realizace: 2022
  • Město: Guarda
  • Zastavěná plocha: 320 m2

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři