Čtyři věže s lodžiemi obložené černými deskami. Foto: Tomáš Hejzlar
Architektura / bytové domy

Harmonické bydlení v Bohdaleckém kvartetu. Nové bytové domy v Michli

Housle i viola. Vchody tu mají svá domovní znamení a celkově se jedná o nadstandardně zpracovaný bytový projekt.

EARCH.CZ , 24. 4. 2024 / Advertorial

Michle je pražská čtvrť, která se rychle mění. Z někdejší periferie se stalo širší centrum a bydlet tady je dobré rozhodnutí. Bytový soubor Bohdalecké kvarteto nabízí dobrou polohu, kvalitní dispozice a výhled do parčíku a na zalesněný vrch Bohdalec.

Plynárna Michle vznikla ve 20. letech 20. století a byl to rozlehlý areál, kde kromě zpracování plynu bylo místo i na byty pro zaměstnance. Na tomto území přibyl nový bytový objekt zvaný Bohdalecké kvarteto.

Foto: Architekti důmyslně pracovali se světovými stranami i rušnou ulicí U Plynárny.

Dům má tvar L a architekti ze studia Podlipný Sladký architekti chytře pracovali se světovými stranami i rušnou ulicí U Plynárny. Většina bytů je obrácena na jih, západ a východ dovnitř „elka“. Tam je parkový prostor, najde se tu klouzačka a další herní prvky pro děti. Byty v prvním podlaží mají předzahrádky.

Na sever do rušné ulice U Plynárny jsou obrácené malé bytové jednotky. I ty jsou od komunikace odděleny pásem stromů a malými zelenými předzahrádkami. Mají zasklené lodžie a výhled na zalesněný vrch Bohdalec. V parteru jsou na této straně obchodní jednotky, jedna dokonce dvoupatrová, kde by mohla vzniknout kavárna či restaurace a dodat místu ještě více městskosti.

Dbalo se také na pohodlné dispozice i na provozní náklady – dům je v pasivním standardu.

Foto: Každý vchod má jiné domovní znamení - našli bychom zde například vchod viola nebo housle.

A proč kvarteto? Právě tady v ulici U Plynárny se narodil fenomenální houslista Jan Kubelík, otec dirigenta Rafaela Kubelíka. Vchody jsou pojmenovány Housle, Viola, Violoncello a Kontrabas, pátý vchod do příčné části se pak jmenuje Akord. Každý má své domovní znamení a hudební odkazy jsou i uvnitř domu a zdobí chodby, schodiště i garáže, kde se nachází murál s portrétem Jana Kubelíka od Davida Strauzze - společné prostory jsou nadstandardně zpracované.

Dům má čtyři věže s lodžiemi, které s trochou fantazie mohou připomínat čtyři muzikanty. Obložené jsou velkoplošným černým deskovým obkladem. Na domě je použit také bílý deskový obklad. Další typ desek se uplatnil na soklu – mají tvar lamel a hrubou texturu, která umocňuje hru světla a stínu na fasádě.

Celkově se jedná o kvalitní bytový soubor, kde se dbalo na detaily i trvanlivost. Bohdalecké kvarteto nabízí nejen harmonické bydlení, ale vnáší harmonii také do rozvíjející se čtvrti.

Použité produkty:

Na projektu Bohdalecké kvarteto byly použity cementovláknité desky Silbonit v řadě Pigmenta, hydrofobizované desky a také desky s povrchovou úpravou Groove. Celkem bylo dodáno cca 3000 m² fasádních desek od společnosti G Import s.r.o.

SILBONIT je jedním z výrobků nové generace bezazbestových plošných desek, vyrobených ze směsi cementu a siliky, vyztužených mineralizovaným celulózovým vláknem. Zde byla použita varianta Silbonit Pigmenta. Povrch desek je jednostranně opatřen speciální barvou. Je možné si vybrat jakýkoliv barevný odstín z celé škály RAL nebo NCS.  Na tomto projektu byla vybrána barva RAL 9005.

Dále byly použity bílé desky Silbonit 010 Superbianco, které jsou hydrofobizované. Tato úprava desek zaručuje menší povrchovou nasákavost.

Byla použita také deska Silbonit Giallo, žlutá s povrchovou úpravou Groove. U desek ošetřených touto technologií je povrch přebroušen extrémně hrubým zrnem, přičemž jsou vytvářeny různě hluboké rýhy o maximální hloubce až 1 mm. Tak vznikne zcela výjimečný efekt „kartáčovaného povrchu“ dále umocněný působením světla a stínu na fasádě.

  • Autoři: Luděk Podlipný, Martin Sladký, Aleš Janoušek
  • Ateliér: Podlipný Sladký architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 4 - Michle
  • Investor: JRD Services s.r.o.
  • Fotograf: Tomáš Hejzlar, Luboš Novotný
  • Generální projektant: VPÚ Praha a.s.
  • Generální dodavatel: RIDERA Stavební a.s. / UNISTAV Construction a.s.
  • Grafický design: Pavla Hromková

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 24. 4. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři