Rekonstrukce bytu a bytového domu Nový Svet, ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová - Dům Nový Svet se nachází na svažitém pozemku Foto: Matej Hakár
Architektura / bytové domy

Přes byt k celé stavbě. Komplexní rekonstrukce iniciovaná architekty oprášila bytový dům ze 70. let

Bytový dům Nový Svět ze sedmdesátých let se nachází nedaleko Horského parku a Slavína v prudkém svahu. Jedná se o kvalitní dům a lukrativní místo se skvělými výhledy. Dům ale nutně potřeboval komplexní rekonstrukci exteriéru. Tu nakonec iniciovali sami architekti, kteří původně zpracovávali úpravy jednoho z bytů.

Jan Bureš , 19. 5. 2023

Začalo to bytem

Bratislavský ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová původně začal zpracovávat rekonstrukci čtyřpokojového bytu v bytovém domě Nový Svět, jehož majitelka Andrea Ambrovicova Mikulajova, je sama architektka z tohoto ateliéru, který založila společně s bratrem Jurajem Mikulajem. Byt poskytoval nadstandartní bydlení již před rekonstrukcí. Jeho výjimečnost se skrývá především ve velkorysých výhledech na panorama města s dominantou hradu, promyšlené dispozici, světové orientaci, otevřeným krbem v obývacím pokoji a hlavně dvěma velkorysými lodžiemi.

Architekti si plně uvědomovali architektonické kvality bytu. Jejich cílem tedy bylo na tyto kvality s respektem a citem navázat. Namísto radikálního vstupu a rekonfigurace dispozice jsou stavební zásahy minimální, hlavní soustředění bylo věnováno detailům a materiálovému řešení interiéru, který by původní kvalitu bytu podpořil a prohloubil. Zvoleny tedy byly takové materiály, které byly buďto původní anebo takové, které s pozdně moderní architekturou bytového domu korespondují a zapadají do jeho celkového charakteru.

Největší stavební zásah do dispozice bytu bylo zrušení stěny a dveří oddělujících kuchyň se vstupní halou. Díky tomuto zásahu se prostor propojil do jednoho logického celku, kterému nyní dominuje dřevěná kostka rafinovaně ukrývající toaletu. Dubové dřevo dominuje celému interiéru. Systém vestavěných skříní a nábytku zaujme především svým provedením od podlahy ke stropu. Tento velkorysý a jednoduchý detail, díky němuž působí interiér vzdušně, si bere inspiraci z prvorepublikových interiérů meziválečného funkcionalismu. Formální jednoduchost vestavěného nábytku nechává namísto složitých detailů naplno vyniknout textuře dřeva.

Foto: Prostoru kuchyně nyní dominuje dřevěná kostka rafinovaně ukrývající toaletu

Původní regenerované parkety společně s novou litou broušnou terrazovou podlahou působí v interiéru příjemným dojmem odkazujícím k moderním interiérům funkcionalismu. Vybavení interiéru kombinuje nové prvky se staršími repasovanými kusy nábytku. Jídelní židle Thonet, chromové křeslo Halabala či stará dřevěná skříň v ložnici ve spojení s novými prvky dodávají bytu svěží, a přesto zabydlenou atmosféru.

Skončilo to domem

Dům Nový svět na svažitém pozemku nabízí velmi kvalitní bydlení ve skvělé lokalitě. Obsahuje devět velkoryse řešených bytů, každý s minimálně dvěma lodžiemi a garáží. Bytový dům byl ovšem v původním stavu a nutně potřeboval komplexní rekonstrukci. Tu iniciovala jedna jeho obyvatel – a současně architektka Andrea Ambrovicova Mikulajova. Tím začal dlouhý proces série domovních schůzí, který nakonec trval několik let. Výsledkem tohoto procesu byla renovace domu, a tedy celková sanace, zateplení obvodového pláště a renovace společných prostor interiéru včetně dostavby a rozšíření několika stávajících lodžií směrem do zahrady, kde vznikly prostorné terasy.

Foto: Dům Nový Svet obsahuje devět velkoryse řešených bytů

„Důležité pro nás bylo navázat na "starou známou" identitu domu v naší kultuře a lokalitě a zachovat do značné míry jeho původní charakter, proporce a materialitu. Strukturovaná břízolitová omítka a světlý keramický obklad kabřince odkazují na charakter původních architektonických prvků. Ocelové pásové zábradlí dodává domu novou, současnou vrstvu a představuje optimální řešení z hlediska funkčnosti, nákladů a trvanlivosti. Na rozdíl od původního zábradlí s výplní z trapézového plechu umožňuje nové provedení lepší výhled na okolní zeleň a město,“ popisují svůj záměr architekti, kterým se citlivou rekonstrukcí podařilo v maximální míře zachovat původní charakter domu a oprášit tak jeho zašlý lesk.

Příběh Nového světa, kterým se architekti od rekonstrukce bytu dostali k celkové renovaci, je pozoruhodný a inspirativní především v aktivní participaci autorů. Iniciativa celkové rekonstrukce bytového domu totiž přišla z jejich strany, tzv. zdola. Tím, že iniciovali celý projekt a jako architekti se aktivně účastnili celého procesu schůzí s ostatními obyvateli domu, se zasloužili o velmi kvalitní projekt rekonstrukce bytového domu, který je inspirující a záhodno následovat.

Foto: Strukturovaná břízolitová omítka a světlý keramický obklad kabřince odkazují na charakter původních architektonických prvků

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři