Přístavba ke školce Montessori v Jablonci nad Nisou, Mjölk architekti: Díky tvarové rozmanitosti kovových konstrukcí ale výsledek nepůsobí přísně a rigidně, nýbrž vesele a hravě Foto: BoysPlayNice
Architektura / občanské stavby

Hlavně žádnou nudu. Mjölk architekti navrhli přístavbu ke školce, která podporuje radost ze hry

Přístavba od Mjölk architekti rozšířila Montessori školku v Jablonci nad Nisou o novou třídu. Ta svou koncepcí dětem poskytuje svobodu pohybu v prostoru a zároveň je rozvíjí díky pečlivě zpracovaným prvkům programu Montessori.

EARCH.CZ , 25. 4. 2023

„Školky jsou stavby, ve kterých si malé dítě formuje úplně základní vztahy se světem. Na rozdíl od domova je to místo, kde je člověk poprvé sám mimo bezpečí tvořené rodinou a kde uzavírá samostatné vztahy se lidmi a prostředím, často poprvé v životě. Myslíme si, že by školky měly být výjimečné stavby, jejichž základní funkcí je dát dětem pocit, že svět je báječné a zábavné místo pro život,“ říkají architekti z libereckého studia Mjölk, kteří navrhli přístavbu školky v Jablonci nad Nisou.

Školka založená na výchovně-vzdělávacím programu Montessori funguje v historické budově, která byla zrekonstruovaná podle návrhu Projektového atelieru David. Architekti z Mjölk k ní nyní připojili přístavbu obsahující další herní prostory. Zvenčí s původní stavbou výrazně kontrastuje, má podobu elementárního hranolu, kterému na expresivitě dodávají kovové konstrukce plnící roli bezpečnostních prvků.

„Když začnete stavbu školky jako architekt řešit, zjistíte, že společnost a instituce opletly tyto stavby naprosto neproniknutelnou pavučinou různých nesmyslných norem, zákazů a příkazů. Stavba nesmí být ze dřeva. Jako proč? A nesmí mít víc než dvě patra. Proč? Nevíme,“ říkají architekti. Za pozornost na přístavbě stojí venkovní pobytové terasy, na kterých si děti mohou za hezkého počasí bezpečně hrát. Právě z tohoto důvodu je jinak bílá hmota obalená do nerezových sítí. Díky tvarové rozmanitosti kovových konstrukcí ale výsledek nepůsobí přísně a rigidně, nýbrž vesele a hravě.

Foto: Nová přístavba s původní stavbou výrazně kontrastuje

Hlavním kritériem přístavby se stala zábava – nesměla být pro děti nudná. Architekti v tomto ohledu úzce spolupracovali s vedením školky a dbali na to, aby pracovali se všemi prvky, které jsou pro koncept Montessori důležité. Uvnitř přístavby se tak nachází elipsy, po kterých děti chodí a cvičí si tak koordinaci a rovnováhu, geografická mapa, kuchyňka a další vybavení včetně skříní na speciální Montessori pomůcky a matrace pro odpočinek.

„Vnitřní prostor je vlastně jedna velká místnost rozčleněná vertikálně do čtyř mezipater. Děti tu na sebe vždy mohou vidět, ale také se můžou na mnoha místech zašít, když chtějí soukromí pro svoji neplechu,“ popisují dispoziční řešení přístavby architekti. První a druhé podlaží nechali propojit tobogánem, který vystupuje z hmoty přístavby a propisuje se i do exteriéru.

Foto: Architekti úzce spolupracovali s vedením školky a dbali na to, aby pracovali se všemi prvky, které jsou pro koncept Montessori důležité

Konstrukce přístavby je z monolitického betonu, pohledový beton je pak uplatněn i v interiéru v kombinaci s březovou překližkou a přírodním linoleem ve žluté barvě. Dřevěné úložné prostory a další vybavení je stejně jako budova autorsky řešená studiem Mjölk architekti. „Věříme, že jsme nepodlehli tlaku nudy a postavili dům, ve kterém budou děti moci svobodně blbnout, jen tak mimochodem se rozvíjet a architektura jim v tom půjde naproti,“ dodávají architekti.

  • Ateliér: Mjölk architekti
  • Spolupráce: Projektový atelier DAVID, s. r. o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Jablonec nad Nisou
  • Adresa:: Zámecká 10, 466 06 Jablonec nad Nisou
  • Realizace: 2020
  • Zastavěná plocha: 238 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 212 m²
  • Užitná plocha: 160 m²
  • Plocha pozemku: 2264 m²
  • Investor: Statutární město Jablonec nad Nisou

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři