Štavnická lávka se začala stavět loni v lednu, otvírala se v červenci. Teď získala titul Stavba roku.
Architektura / industriální a technické stavby

HolKa vítězí. Štvanická lávka získala titul Stavba roku

Další ze stavařských a architektonických soutěží zná vítěze. Titul Stavba roku získala Štvanícká lávka, otevřená letos v červenci. Náš kolega, fotograf Radek Úlehla, se tam prošel ještě před otevřením. U příležitosti vítězství znovu přinášíme jeho fotografie. Soutěž Stavba roku vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. V letošním 31. ročníku získaly ocenenění dále pavilon péče o rodinu v nemocnici Pelhřimov, multifunkční sportovní hala Kapka ve Vsetíně, bytový dům Oáza v Liberci, medicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kompetenční centrum společnosti Baumit v Brandýse nad Labem nebo lávka v Litomyšli.

Štavnická lávka se začala stavět loni v lednu, otvírala se v červenci. Teď získala titul Stavba roku.
Titul uděluje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství stavbě dokončené v první polovině aktuálního roku. Letos bylo přihlášeno 110 prací.
Autory lávky je architektonicko-konstrukční tým Petr Tej, Marek Blank a Jan Mourek, kteří mají na kontě již několik oceňovaných mostů a lávek u nás.
Materiálem je ultra-vysokopevnostní beton UHPC. Díky němu je konstrukce subtilní a elegantní.
Unikátní druh ultravysokopevnostního betonu odolá vodě i tlaku. Celá konstrukce je díky tomuto materiálu osekána na dřeň.
Lávka připomíná dlouhou bílou linku na Vltavou.
Stala se už svého druhu atrakcí, v létě ji doporučil k návštěvě The New York Times.
Spojuje dva trendy distrikty, Holešovice a Karlín, píše The New York Times. Pěší spojení oběma čtvrtím velmi prospělo.
Jasně bílá barva budila jisté pochybnosti - jak bude stárnout? Po půl roce vypadá dobře, uvidíme, co udělá první zima.
Bronzové zábradlí v sobě chytře ukrývá LED pásky. Ty jsou umístěny ve spodní hraně zábradlí a nejsou tudíž vidět. Toto elegantní řešení umožnilo eliminaci lamp a jiných svítidel, které by jinak mohly čistou a jednoduchou formu lávky narušit.
Součástí projektu jsou také dvě umělecká díla. Jedním z nich je skulpturální bronzové zábradlí sochaře Aleše Hvízdala. To svým poměrně dekorativním zpracováním kontrastuje s puristickou hmotou lávky. Zábradlí je na všech třech koncích zakončeno hlavou jiného zvířete - zajíce, koně nebo býka, který vyhlíží na bývalá jatka v Holešovicích.
Druhá figurativní socha na úpatí lávky na Štvanici je dílem akademického sochaře Jana Henrycha. Ženská figura s názvem Řeka vznikla v sochařově ateliéru ještě za normalizace, kdy mohl oficiálně tvořit jen velmi málo. Socha je také vytvořena z vysokopevnostního betonu.
Nová lávka pomáhá vytvářet město krátkých vzdáleností.
Lávka svou minimalistickou a jednoduchou formou s ostrými úhly silně kontrastuje s okolní přírodou a vlnící se vodní hladinou. Tento kontrast je podpořen i jasně bílou barvou betonu, který odráží světlo z vodní hladiny a stíny stromů třesoucích se ve větru.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři