Architekt Marc Flick zrekonstruoval zchátralý dvůr v západním Německu Foto: David Schreyer
Architektura / občanské stavby

Hrázděný hospodářský dvůr v německé vesnici podněcuje po rekonstrukci komunitní život

Německý architekt zrekonstruoval zchátralý dvůr z 18. století sestávající ze čtyř budov – obytného domu, vepřína, stodoly a remízy, která v minulosti fungovala jako vozovna a majitel v ní uchovával zemědělské stroje a kočáry. Budovy nově slouží jako příjemné místo pro pořádání akcí.

EARCH.CZ , 13. 3. 2023

Autor rekonstrukce Marc Flick kladl důraz na použití ekologických a tradičních materiálů, jako je hlína, rákos, břidlice a dřevo. Zchátralá konstrukce byla od základu renovována v souladu s místními směrnicemi pro památkovou péči. Objekt se nachází v malé německé vesničce Hainau asi sto kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem. V současné době si lze tyto zrekonstruované prostory pronajmout jako místo pro nezapomenutelná setkání. Pořádají se zde oslavy, svatby, firemní večírky a další společenské akce.

Z bývalého obytného domu se stal dům pro hosty. Architekt změnil dispozici domu, jelikož tehdejší pokoje byly tmavé a stísněné. Pečlivou prací místních řemeslníků se podařilo zachránit historické nástěnné malby. Zazděné původní okno posloužilo tesaři jako předloha pro okna nová.

Původní dílna s vepřínem nyní slouží jako kuchyň s jídelnou. Díky odstranění příček působí prostor vzdušně a otevřeně. Prostor pod schodištěm představuje technické zázemí domu. Některá okna prošla repasí. Zbylá mají pevné zasklení s vnějším rámem. Odstraněním staré omítky došlo k odhalení celé konstrukce domu. Nová fasáda je zhotovena historickým způsobem z hliněné mazaniny ve světle šedé barvě, která plynule navazuje na barvu pohledového betonu v interiéru.

Foto: Kuchyň s jídelnou našla své místo v původní dílně s vepřínem. Interiéru dominuje pohledový beton, dřevo a jemné barvy

Přestavba staré stodoly na místo, kde se budou moci pořádat akce byla velkou výzvou. Požadavky na akustiku, protipožární ochranu a především špatný stav konstrukce se ukázaly jako téměř nesplnitelné. Základy musely být kompletně obnoveny. Stávající střechu nahradila zesílená protihluková konstrukce. Instalace dodatečných stěn ze dřeva zase vyřešila problém se zvukovou průchodností obvodových stěn. Vnější fasáda má přiznanou hrázděnou konstrukci, která je pro Německo typická.

Foto: Všechny budovy ve dvoře působí jednotně, díky užitým materiálům a barvám

V přízemí remízy se nachází sociální zařízení vytápěné peletami. V prvním patře je umístěn velkorysý hrací prostor s kulečníkovým stolem, lezeckou stěnou a hrací plochou pro děti. Interiéry všech objektů působí sjednoceně. Mají střídmý neutrální design kombinující tradiční řemeslné zpracovaní s moderními prvky.

Architektovi se díky citlivé rekonstrukci a respektu k místní památkové péči povedlo vytvořit místo, jež lidé často a rádi vyhledávají k pořádaní různých setkání. Projekt uživatelům i kolemjdoucím nenuceně ukazuje, jak se stavělo dřív a jak se dá zchátralý objekt využít pro novou funkci.

  • Autoři: Marc Flick
  • Ateliér: Marc Flick Architekt BDA
  • Země: Německo
  • Město: Hainau
  • Realizace: 2019

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři