Přeměna stodoly na fotografické studio od Helga Blocksdorf Architektur Foto: Ruben Beilby
Architektura / občanské stavby

Německá architektka Helga Blocksdorf oživila historickou stodolu v odlehlé krajině

Staré hospodářské stavení nacházející se na odlehlém místě severovýchodního Braniborska prošla empatickou konverzí pod vedením architektky Helgy Blocksdorf. Stodola nově slouží jako fotografické studio, které zaujme prací s materiály i rafinovaným přísunem světla.

Kristýna Korčáková , 18. 8. 2022

Uckermark je přibližně stotisícové město u polských hranic severně od Berlína, kde sídlí architektonické studio Helga Blocksdorf Architektur. Projekty německé architektky se vyznačují užitím přírodních materiálů, pastelových barev a celkovou střídmostí výrazu. Ne jinak je tomu v případě přeměny jedné odlehlé stodoly ve fotografické studio.

Původní vnější podoba hospodářského stavení zůstala zachována. Sedlová keramická střecha kryje obvodové nosné zdi z cihel a kamene, které jsou ponechány neomítnuté – doplnily je pouze nová okna a dveře.

Hlavní vstup vede do otevřeného prostoru, který je pomyslně rozdělený schodištěm na dvě části. Jedna slouží jako zázemí s kuchyní a převlékacími kabinkami, druhá je dvoupodlažním prostorem pro fotografické účely. „Schodiště je třídimenzionální harmonikou a jako takové je oporou při focení,“ popisuje architektka.

Přísun přirozeného světla je pro fotografické studio naprosto zásadní. Díky vikýřům a oknu ve štítu proniká světlo do bílého podkroví, odkud se šíří dál. V přízemí zase zajišťuje přísun světla i impozantní výhled po okolní krajině velkoformátové okno umístěné naproti vstupním dveřím – díky tomu lze prohlédnout stodolou skrz naskrz.

Foto: Stodola nacházející se na odlehlém místě si při pohledu zvenčí zachovala svoji původní podobu

Celý interiér se nese převážně v odstínech šedé a bílé, jak je pro architektku typické, a je tak vhodným univerzálním prostředím pro focení. Podlahu kryje šedá betonová stěrka, nenápadná kuchyň v rohu a nábytek jsou bílé stejně jako dřevěný strop a krov.

Foto: Krov byl kompletně natřen na bílo a pomáhá tak rovnoměrnému šíření denního světla

Fotografické studio zaujme vedle své elegantní jednoduchosti také rozmanitými materiály. Hladká podlaha kontrastuje s neomítnutými kamennými zdmi. Podkrovní prostor tvoří dřevěná podlaha a krov natřený na bílo. Různé struktury tvoří dohromady pestrá pozadí pro focení a zároveň zajišťují silnou atmosféru místa.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři