Architektura / občanské stavby

Královská konzervatoř v Cardiffu otevírá dveře studentům

Design se zaměřuje na základní potřeby univerzitní komunity, zejména na akusticky působivý sled performančních a výukových prostor, které budou podporovat a inspirovat studenty akademie.

Robert Torday , 20. 12. 2011

"Opravdu krásný přírůstek do krajiny Cardiff, architektonické dílo, které bude celosvětově známé," říká Bryn Terfel, CBE FRWCMD (nositel řádu britského impéria)

"Osvěžující symbol tvůrčí obnovy" - Geraint Davies Talfan, předseda organizace Welsh National Opera

Nově dokončená budova národní hudební a herecké konzervatoře Royal Welsh College of Music & Drama ve městě Cardiff se v říjnu 2011 otevřela pro nové studenty. Projekt zvítězil roku 2007 v mezinárodní soutěži. Jeho součástí je komorní sál s vynikající akustikou a 450 místy k sezení (Dora Stoutzker Hall), divadlo se 180 místy (Richard Burton Theatre), čtyři zkušební studia, výstavní galerie ( Linbury Galerie), jakož i prostorné foyer, terasa s výhledem na Bute Park a nová kavárna.

Náklady na projekt činí 22.5 milionu liber a jsou financovány z grantu waleské vlády, půjček a dobročinných darů v hodnotě 4 milionů liber. Návrh byl proveden tak, aby byl podle metody BREEAM „excelentní“. Nové budovy se nachází v Bute Park, jenž je mezi britskými památkami řazen do kategorie „grade I“. Přímo přes ulici od nové budovy je Cathays Park, který je centrem města Cardiffu a skládá se z několika významných památkově chráněných objektů. Jak říká Jason Flanagan, vedoucí projektu: "Náš přístup je dvojí: jednak navrhnout vnitřní performanční prostory "zevnitř ", přihlížeje přitom k jejich akustické a divadelní funkčnosti jako k hlavním faktorům, zatímco při paralelní práci na návrhu z "venku " bereme v úvahu civilní úlohu budovy v městském prostředí. "

Hilary Boulding, ředitelka organizace RWCMD, k tomu dodává: "Tyto nové prostory zcela změnily konzervatoř. Inspirovaly naše zaměstnance a studenty a poskytly nám nejlepší podmínky pro výuku talentovaných mladých umělců. Kromě toho se tato nová výstavba rychle stává důležitým mezníkem waleského hlavního města a láká k nám nové návštěvníky, což podstatně vylepšuje naší pověst."

Design se zaměřuje na základní potřeby univerzitní komunity, zejména na akusticky působivý sled performačních a výukových prostor, které budou podporovat a inspirovat studenty akademie. Klient byl od počátku velmi přesný se svým požadavkem toho, aby nové budovy působily jako katalyzátor pro pozitivní kulturní změny a podpořily větší uměleckou spolupráci v rámci celé instituce.

Přestože se budova jeví jako jednotná struktura, ve skutečnosti se jedná o tři samostatné nové budovy s renovovanou původní konstrukcí. Každý performanční prostor je koncipován samostatně, jednotlivé části budovy jsou spojeny pod jednou plovoucí střechou a jejich výška je dána divadelním provazištěm.

Budova divadla má novou fasádu na North Road, zatímco komorní sál s obkladem ze světlého cedrového dřeva je umístěn v parku mezi vzrostlými stromy. Povrchové úpravy z kamene a dřeva vytváří sled příjemných „hmatatelných“ interiérů.

Nový vchod do školy se otevírá směrem k parku Bute a trojnásobně vysoká arkáda tvoří novou páteř mezi novou a původní stavbou, spojuje jednotlivé prvky a funguje jako výstavní prostor pro celou řadu uměleckých děl. Galerie má též úlohu „plic“ celého návrhu a vytváří přirozený zásobník, který větrá veřejné prostory.

Profil společnosti

BFLS je renomované designové a architektonické studio se sídlem v Londýně, v Praze a v Hong Kongu. Společnost má bohaté zkušenosti v celé řadě odvětví včetně typologie budov. Pracujeme pro soukromé i veřejné klienty, naše portfolio zahrnuje velké komerční projekty, stejně jako prestižní rezidenční plány. Zkušenost z veřejného sektoru zahrnuje kulturní, vzdělávací a výzkumné projekty. Kromě toho je společnost BFLS známá pro svou práci v oblasti hoteliérství, zábavných podniků, maloobchodu a business parků. V praxi se rovněž podílí na významných plánech a infrastrukturálních projektech, a to jak ve Velké Británii, tak i a na mezinárodní úrovni. V dynamickém prostředí studia je naše práce procesem vedeným na základě analýzy, kreativity a důslednému komerčnímu chápání. Naším cílem je vytvoření nové, progresivní a inspirující architektury.

Klíčová slova:

BFLS univerzita

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři