Kancelářské prostory v Hradci Králové od designéra Romana Kvinty Foto: Tomáš Slavík
Architektura / administrativní stavby

Krása v industriálu. Kanceláře v Hradci Králové se inspirují estetikou architektonického dědictví

Kancelářské prostory v Hradci Králové v sobě kombinují surové materiály a přívětivé designové kousky. Za jejich vzhledem stojí všestranný designér Roman Kvita, který výsledek doplnil i svou autorskou sochou.

EARCH.CZ , 17. 8. 2022

Interiéry v kancelářské budově v Hradci Králové zaujmou svým industriálním řešením a originálním vybavením, které pro budovu vytvořili čeští výrobci přímo na míru – stejné kousky tak nenajdete nikde jinde.

Za osobitou podobou kancelářských prostor stojí Roman Kvita – designér, který je zvyklý pohybovat se v mnoha různých sférách svého oboru. Od produktového designu, který vystudoval na pražské UMPRUM v ateliéru vedeném prestižními designéry OLGOJ CHORCHOJ, se tak dostal až k designu interiérovému. „Záměrem a zadáním od investora bylo doplnit projekt stavby o současnou vizuální vrstvu, která bude mít vysoký estetický standard, ale zároveň blízký charakter utilitární stavbě garáží,“ přibližuje Roman Kvita pozadí vzniku nových interiérů v Palace Office v Hradci Králové.

Podoba kancelářských prostor s industriálním duchem vyšla z inspirace budovou funkcionalistických garáží z počátku 30. let, která se nachází hned vedle budovy Palace Office. Dojem z detailů a dochovaných původních prvků se poté Roman Kvita snažil přenést i do nových interiérů kanceláří – interpretoval ho však zcela současným jazykem. „Koncepce a vybavení prostor čerpá z podnětů a témat funkcionalistické památky. Přejímá barevné řešení ve formě epoxidových nátěrů povrchů, přiznává pohledové betonové plochy a klade důraz na zámečnické detaily,“ vyjmenovává Roman Kvita své konkrétní inspirace.

V kancelářích hrají vedle pohledového betonu prim i prvky z dubového dřeva, roxorové výztuže nebo hutní sklo. Výsledek však v žádném případě nepůsobí strohým dojmem. Roman Kvita totiž zároveň usiloval o to, aby jednoduchý a strohý základ oživily originální designové kousky nábytku a doplňků. S chladnými barvami průmyslových materiálů tak kontrastují oble tvarovaná křesla se zeleným čalouněním nebo výrazná zbarvená světla z foukaného hutního skla.

Foto: Oblá zelená křesla nebo zbarvená světla z foukaného hutního skla zajímavě kontrastují se surovým betonem

Významným prvkem celé rekonstrukce je také betonová socha s názvem RACE, zavěšená v průjezdu budovou. Socha, která ve svém základu odkazuje k aerodynamicky tvarovaným karoseriím automobilů, je tak jakýmsi symbolickým pojítkem celé realizace. „Idea sochy pracuje s estetikou dobových závodních monopostů, jež kromě typických doutníkových bugatek začaly pracovat rovněž s aerodynamickou kapotáží,“ říká o soše Roman Kvita, který sám za jejím návrhem stojí.

Foto: Socha se inspiruje aerodynamickou karoserií automobilů a je klíčovým prvkem celé realizace
  • Autoři: Roman Kvita
  • Země: Česká republika
  • Město: Hradec Králové
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2021
  • Fotograf: Tomáš Slavík

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři