Architektura / rodinné domy

Krkonoše jako na dlani. Rodinný dům se propojuje s přírodou stěnami ze skla

Rodinný dům v Krkonoších od Fránek Architects Foto: Petr Polák pro M&T

Rodinný dům podle návrhu architekta Zdeňka Fránka se nachází čtyři kilometry za nejbližší obcí. Stavba „na samotě u lesa“ se tak stala soukromou pozorovatelnou otevírající se výhledům na horskou krajinu.

EARCH.CZ , 11. 4. 2022 / Advertorial

Kombinace modřínového dřeva a skla

Rodinný dům se nachází v Krkonošském národním parku, což jeho obyvatelům nabízí ničím nerušený klid a zároveň i výhledy do všeobjímající přírody s horským reliéfem. Tato skutečnost měla rovněž zásadní vliv na projekt domu. Jeho podobu bylo třeba konzultovat s ochranáři přírody a příslušnými úřady, které stavbu musely schválit. Pro návrh domu majitelé oslovili architekta Zdeňka Fránka z architektonického ateliéru Fránek Architects. Ten jedno z omezení daných lokalitou přibližuje takto: „Vzhledem k umístění stavby uprostřed chráněného území bylo třeba dodržet přísné regule jejího návrhu. Například nebylo úplně možné postavit dům na libovolném místě pozemku. Pro ulehčení jednání s úřady jsme proto šli ve stopě objektu, který zde původně stál a jehož půdorys nová stavba kopíruje.“

Spodní část objektu, jejíž základ tvoří železobetonová konstrukce, je zapuštěná do svahu. Ze severovýchodní strany, kde se nachází hlavní vchod do domu, je tak zcela pod úrovní terénu. Avšak z opačné jihozápadní strany směřující od zahrady je přízemí přístupné. Hlavní vstup vede do prvního nadzemního podlaží technologicky řešeného jako dřevostavba.

Tvar střechy domu vyšel z přísných požadavků na vzhled stavby daných úřady, ale i z podstaty horského prostředí. Ve výsledku proto střecha dostala sedlový tvar se strmým sklonem. Krytinu suplují lepené modřínové latě, které architekt zároveň využil jako fasádní obklad pro celý dům. „Tím, že jsou latě lepené, nedochází k jejich kroucení a bez obav tak odolávají náročným klimatickým podmínkám horského prostředí,“ vysvětluje Zdeněk Fránek.

Foto: Latě se díky lepení nekroutí a spolehlivě odolávají náročnému horskému podnebí

Prosklené plochy otevírající výhledy do panenské přírody Krkonoš

Celá jihozápadní strana domu je v obou patrech prosklená a každému pokoji otevírá ničím nerušený výhled do krajiny. „Prosklení celých stěn bylo realizováno pomocí bezrámových oken značky Janošík, u kterých sklo zvenčí překrývá jejich nosné konstrukce. Fixní prvky jsou doplněné ve spodním patře francouzskými okny umožňujícími vstup na zahradu, v horním patře pak HS portálem vedoucím na balkón trojúhelníkového tvaru," říká architekt. Tyto otvíravé okenní prvky jsou vyrobené z modřínového dřeva, takže ladí s vnějším obložením domu.

Okna, ale i interiérové dveře architekt vybavil kováním MAXIMAL a MINIMAL z dílny českého výrobce M&T. „Tyto modely klik využívám ve svých návrzích velmi často. Líbí se mi, že se jedná o ucelené kolekce kování, které zahrnují produkty jak pro dveře, tak i pro okna,“ říká architekt Zdeněk Fránek. Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, k modelovým řadám doplňuje: „Kování MAXIMAL a MINIMAL mají téměř shodný design, rozdíl mezi nimi je ve schopnosti kování MAXIMAL nést ve své čelní ploše výplň z nejrůznějších materiálů, čímž je umožněno sladění s dekorem dveřních a okenních prvků.“ Oba typy klik navíc plně korespondují s minimalistickým stylem, ve kterém se nese celý interiér.

Foto: Kliky MAXIMAL a MINIMAL od českého výrobce M&T se uplatňují jednotně v celém interiéru, jak na dveřích, tak i oknech

Minimalistický design s maximální funkčností

O počtu místností, jejich funkcích i designu měli majitelé od začátku jasnou představu. Na prvním podlaží, přístupném hlavním vchodem, se nachází obytná část s kuchyní, pracovnou, jednou ložnicí a hygienickým zázemím. Centrální obytná místnost je pak otevřená do krovu, ve kterém se nachází relaxační prostor pro meditaci a knihovna. Spodní podlaží zapuštěné do svahu pak slouží jako klidová část domu. Nachází se zde tři ložnice, koupelna s toaletou, dále prádelna a technická místnost. Jednotlivá podlaží propojuje točité schodiště.

Na přání majitelů je celý prostor zařízen velmi jednoduše a ve světlých barvách. Světlé polyuretanové stěrky na podlaze doplňují bílé stěny. Ve stejném ladění jsou řešené také koupelnové obklady, zárubně s interiérovými dveřmi a většina nábytkového vybavení. V čistém designu se nesou i interiérová svítidla od firmy myLIGHT.

Foto: Luxusní výhled si mohou obyvatelé domu užívat i přímo z vany

Účelně minimalisticky zařízený vnitřní prostor nechává o to více vyniknout kráse panenské přírody za prosklenými stěnami. Výsledkem je maximální propojení interiéru s nekonečnou horskou scenérií.

  • Autoři: Zdeněk Fránek
  • Ateliér: Fránek Architects
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Realizace: 2017-2018
  • Zastavěná plocha: 225 m²
  • Užitná plocha: 376 m²
  • Konstrukce stavby: železobeton, dřevostavba
  • Fasáda: obklad z lepených modřínových latí
  • Střecha: lepené modřínové latě
  • Podlaha: polyuretanové stěrky
  • Dveře a okenní kliky: M&T, kování MAXIMAL, MINIMAL

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 11. 4. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři