Parkovací dům od Zdeňka Fránka v Dolních Břežanech Foto: Petr Polák
Architektura / industriální a technické stavby

Zdeněk Fránek dokončil parkovací dům s fasádou ze silničních svodidel

Architekt Zdeněk Fránek realizoval v Dolních Břežanech parkovací dům, který v budoucnu porostou popínavé rostliny. Hlavním konstrukčním materiálem se stal železobeton.

Adéla Vaculíková , 15. 2. 2022

Obec Dolní Břežany, ležící těsně za jižní hranicí Prahy, získala nový, organicky tvarovaný parkovací dům. Za jeho realizací stojí architekt Zdeněk Fránek se svým ateliérem Fránek Architects.

Nový dvojpodlažní parkovací dům se třemi úrovněmi pro parkování se nachází na severo-východním okraji pětitisícových Dolních Břežan. Z místa ale není daleko do centra obce, k renesančnímu zámku nebo moderní sportovní hale od ateliéru SPORADICAL. Parkovacímu domu byla vyčleněna trojúhelníková parcela při jedné z hlavních komunikací. Právě na její tvar stavba reaguje – jelikož se v místě nachází zatáčka, konvexně jednu ze svých stěn vypíná a zcela ji tak kopíruje.

Zdeněk Fránek stavbu navrhl kompletně z železobetonu. Konstrukce přitom zůstala maximálně přiznaná a materiál si zachoval svou surovou podobu. Ačkoliv jde o zcela utilitární stavbu, dostala velmi efektní vzhled. Architekt nechal její zaoblenou stranu obracející se k silnici kompletně obložit automobilovými svodidly, do kterých jsou vložena LED svítidla. Zbylé stěny proděravěly drobné otvory se specifickým tvarem daným opět svodidly, tentokrát jejich svařenými kusy. „Tyto otvory jsou zkonstruovány z fragmentů silničních svodidel stejného typu, jako je na severní fasádě a použitými jako ztracené bednění,“ vysvětluje autor, který získal cenu Architekt roku 2020.

Foto: Tráva a popínavé rostliny nevšedně kontrastují s jinak surovou železobetonovou stavbou s ocelovými prvky

Obložení a proděravění fasád ovšem není pouze estetickým prvkem. Architekt takto dům opláštil proto, aby v noci světla automobilů neoslňovala okolní domy. Výhody přitom perforace přináší i ve dne, kdy dovnitř parkovacího domu přivádí příjemné rozptýlené světlo a zároveň zaručuje dobré odvětrávání.

Vedle surového železobetonu a ocelových svodidel získala v realizaci svůj prostor také zeleň, která v budoucnosti celou stavbu zjemní. Stříšky, které kryjí plochu třetí parkovací plochy, porůstá tráva, perforovanými stěnami zase zanedlouho prorostou popínavé rostliny. „Celý objekt by se v budoucnu měl utopit v zeleni,“ říká Zdeněk Fránek na závěr.

  • Autoři: Zdeněk Fránek
  • Ateliér: Fránek Architects
  • Město: Dolní Břežany
  • Datum projektu: 2017 - 2018
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 2769 m²
  • Užitná plocha: 7956 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 8132 m²
  • Plocha pozemku: 4431 m²
  • Fotograf: Petr Polák, Pavel Kučera

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři