Architektura / bytové domy

Lofty v bývalé tovární budově pracují s industriální estetikou. Jsou vybavené nábytkem na míru a nechávají vyniknout železobeton

Za realizací vzorových bytů v komplexu Vanguard Prague stojí společnost SYMA Living - Loft od studia OOOOX Foto: OOOOX, fotograf Martin Zeman

Nový rezidenční komplex Vanguard Prague vzniká konverzí bývalé továrny. Byty, které se v budově nově nachází, tak vynikají typickými vlastnostmi prostorů vzniklých konverzí industriální budovy. Mají vysoké stropy a díky konstrukčnímu řešení se otevírají také do šířky. S otevřeností prostorů nyní pracovali architekti a designéři, kteří pro Vanguard navrhli vzorové interiéry.

EARCH.CZ , 24. 11. 2023 / Advertorial

Bývalá továrna na letecké součástky Microna se mění na Vanguard – luxusní loftový komplex v pražských Modřanech, jehož investorem je developerská společnost PSN. S velkolepou konverzí začala v roce 2019, nyní se blíží do finále. Hotovo by mělo být v příštím roce.

Monumentální komplex o čtrnácti patrech a rozloze 16 000 m² vyniká svým konstrukčním řešením. Je z montovaného železobetonového skeletu, který poskytuje výjimečnou pevnost. Jelikož se továrna specializovala na vojenské dodávky, byla budována s parametry na obrovské zatížení. Podle společnosti PSN tak nynější úpravy interiérů snesou téměř vše.

Konverzi bývalé tovární budovy řídí architekt Petr Drexler. Budova při ní dostává nový plášť, uvnitř se kromě bytů buduje taky wellness, fitness, prosklený bazén, sauna se střešní terasou a zasedací místnost.

Lofty ve Vanguard se ve formě Shell & Core prodávají už teď. Jejich podobu si mohou vyřešit noví majitelé sami, nebo oslovit architekty a designéry, kteří v komplexu navrhli byty vzorové. Jedná se konkrétně o studio OOOOX, SKULL studio a designérku Ivanku Kowalski. Pro všechna řešení je charakteristická práce s industriální podstatou budovy, další řešení jsou individuální, s ohledem na přístup jednotlivých tvůrců. Za realizací vzorových bytů stojí firma SYMA Production, která pod svou značkou SYMA Living dbala v rámci provedení veškerého vybavení na jeho funkčnost i vysokou estetickou kvalitu. „Důraz jsme kladli na ostré linie, výrazné tvary a barvy a precizní řemeslné zpracování kvalitních materiálů,“ uvádí.

Loft od studia OOOOX

Loft podle návrhu studia OOOOX pracuje s industriálním duchem bývalé továrny maximálně. Železobetonové konstrukce zůstávají přiznané, technické rozvody odhalené, na podlahách je velkoformátová dlažba. Do toho vstupuje ústřední prvek, tmavý box zasazený do prostoru. Jeho povrch je dýhovaný, konstrukce hliníková. Na očích v bytě zůstává jen to důležité, box v sobě skrývá vstup do technické místnosti, kuchyňskou linku naopak nechává vyniknout.

Nahoře na boxu se pak nachází místo pro spaní, vystoupá se sem po výsuvném schodišti. „Schody využívají ocelovou pásovou konstrukci a jedinečný systém otevírání formou pístů a elektromagnetického kování,“ vysvětluje zástupce značky SYMA Living, která konstrukci boxu nechala vyrobit ve své kovovýrobě.

Zbytek loftu zůstává volný, je v něm tak dostatek prostoru pro obývací pokoj i jídelní kout, ten navazuje na kuchyňský ostrůvek. Díky integraci několika funkcí do boxu si prostor zachovává svou výšku a otevřenost, potenciál loftu je využit naplno.

Foto: Loft, jehož interiér navrhlo studio OOOOX, maximálně pracuje s industriálním duchem továrny.

Loft od Ivanky Kowalski

Industriální minulost stavby pronikla i do interiéru loftu podle návrhu designérky Ivanky Kowalski. Ta vytvořila loft s řadou vestavného vybavení. Stejně jako u studia OOOOX má nábytek tmavou barvu, tentokrát je ale hladký a jeho povrh matný. Pro jeho výrobu byly použity probarvené MDF desky, tedy dřevovláknitý materiál, který se oproti dřevotřísce lépe tvaruje a je odolnější.

Úložný prostor poskytuje vestavěná skříň při vstupu. Vizuální dominantou obytného prostoru je pak krb – lépe řečeno kovová konstrukce připravená k osazení krbové Bio vložky a opatřená nosníkem na televizi. Obývací pokoj a ložnici vzájemně odděluje přepážka, která slouží také jako šatní skříň a knihovna. S prostorem se v loftu pracuje funkčně, každé místo je využito na maximum.

„Za pozornost stojí také černé obložení stěny za postelí s ambientním osvětlením, které jsme vyráběli,“ doplňuje SYMA LIVING k vybavení ložnice. Na míru pro tento pokoj byla vyrobena také designová skříňka na šperky zahnutá do oblouku. Kombinování drsného betonu s jemnými strukturami, oblými tvary a výraznými barvami je pro loft od Ivanky Kowalski charakteristické. Spojuje se v něm něžné s hrubým a estetické s praktickým. To platí i pro oddělení koupelny od ložnice skleněnými tvárnicemi, které propouští světlo a zároveň jsou vizuálně atraktivní.

Foto: Pro loft navržený designérkou Ivankou Kowalski je charakteristická práce s jemnými strukturami, oblými tvary a výraznými barvami.

Loft od SKULL Studio

V loftu od Skull Studio upoutají pozornost kovy – kovové kazety s povrchovou úpravou brynýrováním, jedná se o chemický proces, kdy je povrch kovu pokryt matným černěním. Takto ošetřené kovové kazety se v bytě nacházejí třeba na kuchyňské lince. „Korpus kuchyně tvoří dýhovaný materiál mořený do tmavého odstínu, dvířka kuchyně tvoří taktéž dýha, která je obložena kovovou kazetou,“ vysvětluje SYMA LIVING řešení vybavení.

Kov však našel své místo i na dalších prvcích v bytě, třeba na nástěnné policové struktuře v obývacím pokoji, která je vyrobená z ocelového jeklu, což je uzavřený ocelový profil, a porývá celou stěnu. Následně jsou do její konstrukce vsazené čiré skleněné police, na které se dají položit nejrůznější předměty k dekoraci bytu nebo knihy.

Foto: V interiéru od studia SKULL Studio upoutávají pozornost kovové prvky.

Byt od SKULL Studio je postavený na výrazných strukturách, kromě výrazných brynýrovaných plechů je mají i nahrubo ponechané zdi, podlahy z betonových stěrek a třeba taky šatní skříň. Má oboustranně dýhované dveře lakované do vysokého lesku, uvnitř se pak nachází semiš, kterým jsou pokryty police. Loft od SKULL Studio pracuje se surovou estetikou, jemné momenty se v něm ale najdou taky, vše se tak vyvažuje.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři