PROGRES ARCHITEKTI - Byt + byt: Byt se nachází ve funkcionalistickém domě ze 30. let v pražské Libni Foto: Alexandra Timpau
Architektura / interiér

Propojením dvou bytů v pražském funkcionalistickém dome vytvořil architekt Vojtěch Kaas nový domov své rodiny

Vybourání většiny příček a odhalení původní železobetonové konstrukce funkcionalistického bytového domu předcházelo celkové rekonstrukci dvou bytových jednotek, jejichž propojením vznikl svérázný domov rodiny architekta Vojtěcha Kaase.

EARCH.CZ , 26. 4. 2023

„Začátek projektu „byt + byt“ odstartoval ve chvíli, kdy se mně a mé rodině podařilo přikoupit jednotku sousedící s naším bytem a začali jsme uvažovat o jejich propojení. Přemýšlení o životním prostoru a o našich potřebách se dlouhodobě prolínalo se všemi projekty, které jsme realizovali pro klienty v ateliéru. V rámci architektury na sobě rád experimentuji. Mám rád vzdušnost, světlo, sdílení, zákoutí, průhledy, materiály, zeleň... Nově vzniklý prostor umožňuje průběžnou transformaci, takže se bude moci přizpůsobovat našim aktuálním potřebám po celou dobu jeho užívání,“ říká architekt Vojtěch Kaas ze studia PROGES ARCHITEKTI.

Byt se nachází ve funkcionalistickém bytovém domě ze 30. let v pražské Libni, jehož konstrukční systém představuje železobetonový skelet s žebrovými stropy. Toho architekt ve svém návrhu využil. „Jednoduchost nosné konstrukce se ukázala jako rozhodující v přístupu k úpravě jednotek. Kromě nosných sloupů a komínových těles je možné půdorysné uspořádání zcela upravit. To byl za mě z historického hlediska a kontextu té doby obrovský krok kupředu. Dům, který lze velmi snadno přestavět, transformovat, změnit. Kostra potažená kůží,“ pokračuje Kaas.

Foto: Architekti nechali odhalit železobetonovou konstrukci domu, mezi kterou pak vložili dřevěné boxy s různými funkcemi

Během rekonstrukce došlo k odstranění všech vyzdívek a odhalení původních konstrukcí, aby mohl vzniknout otevřený variabilní prostor pro nové dispoziční uspořádání. Na svém místě zůstaly pouze dva rohové pokoje.

Mezi železobetonové konstrukce nechal architekt vložit dva dřevěné boxy – jeden obsahuje kuchyň, úložné prostory a toaletu, druhý koupelnu s velkým fixním oknem, variabilní sedačku a pracovní místo. „Při výběru materiálu na vložené hmoty bylo od začátku jasné, jakým směrem se vydám. Mám vztah ke dřevu a zázemí v rodinné truhlárně. Většina dřevěných částí prošla mýma rukama, což byla skvělá zkouška trpělivosti a neústupnosti. Dřevo nám umožnilo smazat rozdíly mezi stěnami a nábytkem – objekty jsou tak obojím a využívají každou svoji část na maximum možného.“

Foto: Byt vznikl propojením dvou bytových jednotek, konstrukce domu umožnila vytvořit variabilní prostor

„Chtěl jsem, aby v nové koncepci přetrvala i stará stopa bytu. Nechali jsme ji proto otištěnou v podlaze. Bílý teracový pás v místě původních konstrukcí připomíná, jak byt původně fungoval. Žije se nám tu fajn,“ uzavírá Vojtěch Kaas.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři