Rodinný dům v Kersku od hipposdesign Foto: Filip Šlapal
Architektura / rodinné domy

Jako v akvárku si nepřipadáme. Jak se žije v kruhovém dřevném domě v Kersku

V Kersku už dávno nestojí jen chaty. V osadě, ve které Bohumil Hrabal psal své romány, je stále více rodinných domů – často příliš velkých a pro místo cizorodých. Dřevostavba od studia hipposdesign je v tomto jiná. Za svou schopnost splynutí s krajinou a originální tvar si na architektonické scéně vysloužila chválu. Jak se ale v domě žije? Ptali jsme se Ivana Kabického, který v něm bydlí se svou manželkou a třemi psy.

Adéla Vaculíková , 20. 3. 2024 / Advertorial

Je už otevřená chata Bohumila Hrabala?

Veřejně zatím ne, ale když se někdo přihlásí a požádá, tak zpřístupnit lze. Každopádně s větším zájmem turistů se počítá až tak od doby kolem Velikonoc. Jako místní však sleduji určitý paradox, až k chatě Bohumila Hrabala tady v Kersku dojde málokdo. Nejvíce návštěvníků se zdržuje okolo restaurace U pramene nebo U Hájenky, kam se dá dojet. Chata Bohumila Hrabala je však podstatně dál.

Na chatu Bohumila Hrabala se ptám proto, že i váš rodinný dům s chatařskou estetikou pracuje. Je to něco, co jste si přál?

Je to tak. Mám architekturu rád, pasivně se o ni zajímám. Na počátku stála myšlenka, že se dům na lesním pozemku projeví jako disk, který „přistane“ na jeho jižní straně. Aby co nejvíce splynul s přírodou, to bylo hlavní východisko konceptu. Až dům za pár let získá patinu, věřím, že spojení bude díky dřevu a použité černé barvě úzké.

Váš dům je dřevostavba. Dřevo je v ní venku i vevnitř. Není to příliš? Neomrzelo se vám už?

Dřevostavba byla jednoznačná volba. Už kvůli vazbě k lesu. Nám se dřevo obrovsky líbí, je to krásný materiál. I uživatelský komfort je skvělý, ve srovnání se zděnými stavbami je za mě skutečně lepší. Stavba dobře dýchá a líbí se mi to, jak po dřevě voní… Samozřejmě, že na někoho je tady dřeva až příliš, mně se to ale v kombinaci s velkým prosklením moc líbí. Architekti dlouho studovali nejlepší orientaci domu ke světovým stranám, moc se jim to povedlo, světlo je v domě velmi povedené. Návštěvy nám někdy říkají, že si v domě připadají jako v akvárku, tento pocit však brzy odezní. Ano, skutečně je zvenku do interiérů vidět, ale tady stojí domy na opravdu velkých pozemcích, jsou daleko od sebe, takže ten dojem z toho, že by bylo dovnitř vidět až příliš, je jenom v hlavě.

Foto: Každá část má svůj vlastní hlavní vchod, sdílí však polouzavřené atrium, které ještě více posiluje poklidnou atmosféru.

Co máte na domě opravdu rád? A je něco, co s odstupem času hodnotíte tak, že se úplně nepovedlo nebo neosvědčilo?

Mně se velmi líbí jeho prostupnost. Dům má troje dveře, které vypadají jako okna. Na zahradu můžu vyjít z kuchyně, ložnice nebo obýváku. Tyto „únikové východy“ jsou skvělé.

A co se neosvědčilo? Napadá mě hlavně taková legrační drobnost. My máme tři pejsky, kteří s námi spí v ložnici. Architekti proto speciálně pro ně vymysleli východ ven, taková malá dvířka. Jenže oni ho vůbec nepoužívají, chodí na zahradu všemi možnými východy, jen těmi svými dvířky ne.

A co se zařízení interiérů týče? Vyhovuje vám dřevo v kombinaci s černými prvky stejně jako v exteriéru?

Interiéry jsou velmi precizně provedené společností TARGET DESIGN tak, jak je architekti navrhli. Nemám nic, co bych jim vytknul. Všechno je tak, jak má. V domě bydlím já s manželkou, příležitostně za námi jezdí dcery, pro všechny je tady místo a úložný prostor.

Foto: V interiérech bylo pracováno s kombinací dřeva a černou barvou na velkých plochách i detailech. V černé matné barvě byly zvoleny taky kliky od českého výrobce dveřního kování M&T.

Spolupráci s architekty z hipposdesign tedy hodnotíte především kladně, je to tak?

Je to tak. S architekty jsem se seznámil přes sport. Věnuji se biketrialu, a právě pro jednoho kamaráda bikterialistu už v hipposdesign dům navrhovali. Cesta k nim tedy vedla takto přímo a komunikace s nimi byla jasná a otevřená. Často jsme si od nich nechali poradit, jejich přístup je velmi precizní a řekl bych originální. Hodně přemýšlejí o materiálech, v našem domě třeba poprvé pracovali s cemflow (litým cementovým potěrem, poz. red.) na podlahách. Když jsem je viděl poprvé, úplně jsem nejásal, mají v sobě přirozené nedokonalosti, ale teď musím říct, že jsou skvělé, nemají spáry, výborně se udržují. Vyplatilo se jim důvěřovat. S ženou máme takový přístup, že je pro nás důležité, aby věci fungovaly, záleží nám na užitné hodnotě a nemáme rádi příliš načančané věci. To se v domě podařilo splnit skvěle.

Ptám se na to taky z toho důvodu, že přítomnost architektů na projektech rodinných domů u nás není úplně standardní praxe.

Já už jeden dům v minulosti stavěl, také jsem na to měl architekty. Myslím si, že je to tak lepší. Ani náš dům není úplně vymazlený a dokonalý, doděláváme dlažbu, máme tady garážové stání. Přednost splynutí s přírodou, kterou domu dokázali vtisknout právě architekti, každopádně vnímáme jako velkou hodnotu. Navíc, když se v Kersku dívám na ty nevhodně velké domy okolo…

Foto: Z procesu realizace. Novostavba se měla přirozeně zapojit do krajiny s lesy.

Ty teď původně chatařskou oblast hodně mění. Jak to vnímáte?

Že tady rostou nevhodné domy, mě hodně mrzí… Musím říct, že jsem zvrat tohoto typu nečekal. Stává se tady z toho taková „milionářská čtvrť“. Velké vily obehnané ploty v této krajině působí brutálně. Do podstatné míry to přičítám laxnosti místního stavebního úřadu. Ta se propisuje ještě do jednoho příbuzného tématu. Oblast se nachází poměrně blízko Labe, to samo o sobě samozřejmě problém není. Ovšem v období, kdy jeho hladina stoupá, což je tak od ledna do jara, současně opravdu hodně stoupá i podzemní voda. Když kopnete do země tak na dvacet centimetrů, už tam je. Teď, když hodně pršelo, je jižní část Kerska úplně zaplavená. V Kersku současně není kanalizace, jen vodovod, takže domy tady mají své čističky, jenže voda z nich nemá kvůli té spodní vodě kam odtékat. Tento problém teď řeším taky, stavbu jako takovou mi to neohrožuje, ale vyřešit se to musí. Je zajímavé, že při přípravě projektu mě na to nikdo z úřadů neupozornil.

Použité produkty

V interiérech rodinného domu v Kersku podle návrhu hipposdesign bylo použito dveřní kování od českého výrobce M&T. U interiérových dveří byly použity kliky z kolekce NOVA s kulatou magnetickou rozetou, pro koupelnu a toaletu byly navíc použity i WC rozety. Hlavní dveře jsou osazeny kulatým madlem na kulaté magnetické rozetě Maty. HS portál (kování pro posuvné velkoformátové okno) je osazen kováním kolekce MINIMAL. Pro všechno kování byla použita černá barva v povrchové úpravě Tin-K (titan černý mat).

Ivan Kabický: Kliky nám vyhovují, splňují to, co jsme chtěli od celého domu, tedy hlavně funkčnost. Každopádně na vysokých dveřích vypadají opravdu výborně, velmi se mi líbí jejich povrchová úprava a to, jak jsou nenápadné. Já rád říkám, že z kapek se skládá moře, takže i takový malý produkt nese na celkovém výsledku svůj podíl.

Foto: Klika NOVA od českého výrobce dveřního kování M&T v povrchové úpravě Tin-K (titan černý mat).

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři