Greyfriars Charteris Center v Edinburghu od studia Konishi Gaffney Architects Foto: Nanne Springer
Architektura / občanské stavby

Starý kostel ve Skotsku potkaly výrazné moderní úpravy. Světlý interiér dnes využívá místní komunitní centrum

Kostel v Edinburghu prošel pod taktovkou lokálního studia výraznou transformací. Původní jednolodní prostor je dnes rozdělen na několik úrovní a dominuje mu dřevo. Pozornost padala také na otázku udržitelnosti – například hrotitá ostění oken vyplnila nová izolační dvojskla.

Adéla Vaculíková , 10. 1. 2023

Greyfriars Charteris Center je komunitní centrum v Edinburghu, které našlo své útočiště v bývalém kostele uprostřed města. Sakrální stavba z roku 1913 sloužila svému účelu přesně sto let. Čtyři roky po jejím uzavření došlo k vypsání uzavřené architektonické soutěže na její rekonstrukci. Ačkoliv se dnes v budově nachází komunitní centrum a coworking, její původní poslání je stále patrné z exteriéru i interiéru.

Jednolodní kostel s věží v průčelí transformovalo lokální architektonické studio Konishi Gaffney Architects. Architekti se vydali cestou zachování původního hmotového rozložení stavby a výraznější vstupy provedli především uvnitř. Všechny nové doplňky také od původní struktury výrazně odlišili. Nově vybílenému interiéru tak dominují vestavby ze dřeva.

Architekti nechali prostor uvnitř kostela rozdělit na několik nových úrovní. Jednotlivé místnosti navíc oddělili skleněnými příčkami v dřevěných nebo kovových rámech. Důležitým aspektem transformace se totiž stala propojenost a transparentnost. V průčelí kostela dokonce došlo k prodloužení spodních hrotitých oken tak, aby bylo do budovy z ulice dobře vidět. Všechny okenní otvory navíc dostaly nové dvojité zasklení, aby pomohly ke snížení tepelných ztrát. „Spolu s rozsáhlým využitím dřeva v projektu došlo k významnému zlepšení stávající budovy kostela z hlediska jejího vlivu na životní prostředí. To zahrnovalo i instalaci izolace v podkroví. Původní vytápění bylo nahrazeno účinným systémem a v celém kostele bylo instalováno nízkoenergetické LED osvětlení,“ dodávají architekti.

Foto: Mezi kostel a vedlejší řadové domy byla vestavěna nová přístavba s dřevěnou konstrukcí

Součástí transformace bývalého kostela bylo rovněž vybudování nové přístavby. Ta zaplňuje proluku mezi kostelem a sousedními řadovými domy. Architekti ji pojali opět kontrastně – na první pohled ji odlišili od původního zdiva, a navíc tak akcentovali nový vstup do komunitního centra. Přístavba má dřevěnou konstrukci a je obložená teracovými panely. „Teracové panely jsou ve vyšších úrovních členěny řadou štíhlých dřevěných lamel, které dodávají fasádě rytmus a řád,“ popisují architekti. Uvnitř přístavby se pak nachází schodiště, které propojuje jednotlivá podlaží – nejnižší úroveň je věnovaná coworkingu, zbytek budovy funguje pro účely komunitního centra a jako zázemí pro konání akcí. Pro ty je možné využit třeba nový amfiteátr nebo společenský sál, který je vsazený přímo do kostelní lodi.

  • Ateliér: Konishi Gaffney Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Edinburgh

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři