Architektura / občanské stavby

Měděná kaple jako přístřešek pro komunitu

Suvelská kaple je multifunkční budovou, jež má své prostory poskytovat etnicky a kulturně mimořádně různorodé komunitě. Monolitická měděná fasáda stojí v přímém kontrastu k rozmanitosti svých uživatelů i k množství svých vnitřních funkcí. Mnohost lidských osudů a kultur nachází díky pečlivému architektonickému provedení společný prostor i jazyk.

Anssi Lassila / Josef Řídký , 10. 3. 2017

Kaple se nachází ve čtvrti Suvele v Espoo, tedy v jedné z kulturně nejrozmanitějších oblastí metropolitní oblasti Helsinky. Jádrem projektu bylo věnovat patřičnou pozornost potřebám místních komunit.

Všechny funkce budovy jsou umístěny v jediném patře. Kaple má půdorys písmene U a tvoří tak intimní vnitřní dvůr, ke kterému se jednotlivé funkce domu orientují. Mezi ty patří např. část vymezená pro školku a péči o děti nebo trakt určený mládeži a místním spolkům. V budově jsou dále kanceláře pro zaměstnance, sociální pracovníky a rodinnou poradnu. V areálu lze nalézt i vývařovnu polévek pro potřebné. Kaple samozřejmě slouží i ke mším, koncertům, svatbám, pohřbům a křtům.

Suvela, jak bylo řečeno, představuje jeden z nejvíce multikulturních obvodů Helsinek. Kulturní různorodost je jak potenciálem, tak testem celé komunity. Kaple tudíž byla navržena tak, aby umožňovala celou řadu aktivit včetně sousedských setkání, a to v dostatečně flexibilním a přizpůsobivém prostředí. I proto má lidské, přístupné měřítko a vřelou atmosféru.

Protože Finsko je země s poměrně dlouhými, tmavými a studenými zimami, role komunitních vnitřních prostor zde vždy hrála zásadní roli. Veřejné stavby jako školy, knihovny nebo kostely své prostory standardně nabízejí všem, kdo má zájem. Jedná se o součást finské tradice – kaple Suevla je jen jejím dalším pokračováním.

Konstrukce budovy je z dřevěných, betonových a ocelových prvků. Provedení interiéru i exteriéru má velmi smyslové, hmatové provedení. Celý exteriér je pokryt měděným pláštěm, podtrhuje tak jednotu objemu celé stavby. Jedná se i o ekologickou volbu: měď je zároveň odolná i recyklovatelná, jednoduchá na údržbu. Jak bude budova stárnout, měď bude získávat svou charakteristickou patinu. Fasáda se v tomto procesu stane živým procesem, odrážejícím vnitřní sílu života komunity.

Interiér je zhotoven z místního smrku. Trakt určený dětem prodlužuje svůj dřevěný interiér i vně budovy, kde jsou umístěny baldachýny chránící před deštěm. Dřevěný je i obklad kaple – ta díky tomu získává vřelou, mírumilovnou atmosféru.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři