Bývalý františkánský klášter na Korsice po rekonstrukci od Amelia Tavella Architectes Foto: Thibaut Dini
Architektura / občanské stavby

Nejlepší stavby Evropy: Klášter s pláštěm z mědi lesknoucím se pod paprsky korsického slunce

Dříve to byl domov františkánů, potom se z něj stala ruina. Při rekonstrukci chtěli architekti kouzlo chátrajícího areálu zachovat. Proto konzervovali, ale i doplňovali. Díky tomu teď v klášteře může fungovat kulturní centrum pro místní i turisty. Rekonstrukce je mezi sedmi finalisty letošní evropské ceny za architekturu.

Adéla Vaculíková , 17. 4. 2024

Místo, kde jsou ze všeho nejdůležitější olivy. Tak by se dala popsat vesnička Santa-Lucia di Tallano v jižní části Korsiky. Minulý týden tu proběhly tradiční oslavy na zahájení nové olivové sezóny. Jsou proslulé po celé Korsice a říká se jim A festa di l'Oliu Novu, obec při nich zaplní trhy, hudba, veselí.

Důvody k oslavám možná ve vesnici budou i v týdnu příštím, 25. 4. totiž dojde k vyhlášení vítěze evropské ceny za architekturu Mies van der Rohe Award, na kterou je nominovaná i zdejší rekonstrukce františkánského kláštera. Ten na vesnici shlíží z protějšího kopce, původně byl totiž obranným hradem, pak se v něm usadili řádoví bratři a dneska funguje jako kulturní středisko.

Foto: Měděná část přísně navázala na původní stopu a hmotový rozvrh historické stavby.

Současné podobě kláštera ovšem předcházela velká rekonstrukce. V novodobé historii byl dlouho opuštěný, postupně zarostl a jeho zdivo se začalo rozpadat. Projekt na záchranu areálu vypracovalo studio korsické architektky Amelie Tavelly v roce 2021. Staré navrhoval očistit a zakonzervovat, přibýt ale měla taky vrstva nová – přístavba z mědi, která se teď po dokončení pod slunečními paprsky načervenale leskne.

Amelie Tavella o konceptu říká, že v něm nemá nic bít do očí. Takový přístup je příznačný i pro její další práci. Domy, které pro Korsiku navrhuje, jsou stavěny z lokálních materiálů a tak, aby zapadly do místního architektonického rázu a krajiny. V případě dostavby kláštera se ale velkému gestu nevyhnula – rozhodně ho nelze přehlédnout.

Klášter Saint-François byl v 15. století postaven ze žuly, měď se k němu teď přidala proto, že se architektce líbí, jak ji koroze v čase proměňuje. Může se kvůli ní dokonce úplně rozpadnout. „Líbila se mi myšlenka možného návratu ke zřícenině,“ dodává k tomu s nadsázkou.

Měděná část přísně navázala na původní stopu a hmotový rozvrh stavby. Oproti historické části kláštera je ale odlišná svou materialitou. Plné plechy se místy mění v kovové mřížky, kterými dovnitř proniká světlo. „Je to něco jako virtaje v oknech kostelů,“ říká k tomu architektka. Mezi kameny touto cestou dostala odhmotnění.

Foto: Pohled do jedné ze síní, které teď využívá kulturní středisko.

Opravený klášter má dnes kulturně-společenskou funkci. Jeho program je dimenzovaný tak, aby nalákal jak místní, tak turisty. Konají se tady výstavy, koncerty, slavnosti. Poslání realizace se v těchto aspektech podobá dalšímu finalistovi letošní ceny Mies van der Rohe Award, konkrétně revitalizaci návsi a vybudování turistického informačního střediska v horské vesnici v Portugalsku. Zatraktivnění vesnice má zamezit jejímu vylidňování, případně dokonce nalákat obyvatele nové. Na Korsice v Santa-Lucia di Tallano by to mohlo být podobné, počet jejích obyvatel totiž taky kontinuálně klesá – v současnosti jich má kolem 380.

  • Autoři: Amelia Tavella
  • Ateliér: Amelia Tavella Architectes
  • Země: Francie
  • Město: Sainte-Lucie-de-Tallano
  • Adresa:: 20112 Sainte-Lucie-de-Tallano, Francie-Korsika
  • Rekonstrukce: 2021
  • Plocha: 1000 m²
  • Fotograf: Thibaut Dini
  • Dodavatel měďených prvků: TECU®

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři