Architektura / rodinné domy

Můj rodinný dům | LegoHouse

Chtěl jsem navrhnout dům pro bezdětný pár, nebo pár s jedním dítětem, který bude nadčasový, praktický a bude využívat přírodní tepelnou energii.

EARCH.CZ , 21. 4. 2011

 

Foto: eArch

  Motto: „Tradice mě nudí.“

Architektonické řešení

Chtěl jsem navrhnout dům, který bude jedinečný, výjimečný a architektonicky zajímavý. Který svým ztvárněním bude připomínat něco známého, ale přitom neotřelého. Který bude vzbuzovat emoce, ať už kladné nebo záporné. Kterého si lidé všimnou, když půjdou kolem. Dům je tvořen z vertikálních „pásů“, jež objemově rozdělují venkovní fasádu na dílčí plochy, které připomínají stavebnici. Vedle domu je navrženo stání pro auto, jehož nerezový přístřešek je podepřen nosnou zdí, která objemově navazuje na řešení domu. Dominantou domu je nerezový komín SCHIEDEL KERASTAR o průměru průduchu 200 mm, který kromě své funkce odvodu spalin dodává domu nadčasovější a atraktivnější vzhled.

Konstrukční řešení

Dům je zděný z pórobetonu kvůli jeho veliké mechanické pevnosti při malé objemové hmotnosti, výborných tepelněizolačních vlastností, ekologické nezávadnosti, akumulaci, a jeho snadné poddajnosti, díky které je možno vyřešit vertikální „pásy“ domu. Obvodové zdi domu jsou vyzděny z tvárnic YTONG THETA, tl. 500 mm a přesných tvárnic YTONG, tl. 250 mm, které jsou opatřeny přizdívkou YTONG MULTIPOR, tl. 100 mm a společně tak tvoří sendvičovou konstrukci. Okna a venkovní dveře jsou navrženy jako hliníkové s tepelně-izolačním trojsklem.

Dispoziční řešení

V 1.NP je navržena ložnice, koupelna s rohovou vanou a s WC, chodba se zádveřím a místnost, kde se nachází kuchyňský kout s jídelnou a nízké posezení s krbem. V 2.NP je zamýšlena pracovna, případně dětský pokoj, a koupelna se sprchovým koutem. Suterén tvoří šatna, sklad a technická místnost, kde je umístěna vnitřní jednotka tepelného čerpadla, ohřev TUV a vybírací otvor komínu.

Vytápění objektu

Pro svůj projekt jsem navrhl dvě formy vytápění – tepelné čerpadlo a vestavěnou krbovou vložku. Systém tepelného čerpadla jsem si vybral, protože je efektivní, šetrný k životnímu prostředí a ekonomický. Tato varianta se mi zdá jako velice perspektivní, protože využívá neomezených termálních zdrojů z ovzduší. Cílem je ohřívat vodu na vytápění a TUV. Dále jsem navrhl vestavěnou krbovou vložku jako alternativní zdroj tepelné energie, která bude zároveň plnit dekorativní funkci v obývacím pokoji.

Tepelné čerpadlo

Tepelná čerpadla se řadí mezi alternativní zdroje energie, protože umožňují odnímat teplo z okolního prostředí (vzduchu), převádět ho na vyšší teplotní hladinu a následně účelně využít pro vytápění nebo přípravu teplé vody. Prakticky dochází k tomu, že látku (zemi, vodu nebo vzduch) ochladíme o několik málo stupňů, čímž odebereme teplo, a tuto energii využijeme při ohřevu jiné látky jako je voda v bazénu, teplá voda, či voda v topné soustavě, kterou ohřejeme také o několik málo °C, ale na úrovni pro nás přijatelné. Ochladíme tedy např. půdu na naší zahradě z 10°C na 5°C a tepelné čerpadlo zajistí ohřátí topné vody z 40°C na 45°C. Slunce společně s energií akumulovanou v okolní půdě potom zajistí dohřátí půdy na naší zahradě zpět na 10°C. Zvolil jsem tepelné čerpadlo na bázi vzduch-voda, které bude hlavním zdrojem tepelné energie. Podle amatérsky vypočítaných tepelných ztrát, které jsou okolo 6 kWh jsem navrhl jednotku o výkonu 8 kW, která bude zároveň vyhřívat TUV. Venkovní jednotka bude umístěna na terase v 2.NP.

Krb

Interiérový krb se skládá z celolitinové krbové vložky o výkonu 8 kW a obezdívky. Vložka je napojena na komínový systém SCHIEDEL KERASTAR s průměrem průduchu 200 mm. Vybírací otvor je kvůli špinavému provozu umístěn v suterénu. Přívod spalovacího vzduchu je z exteriéru veden pod podlahou v 1.NP.

Návrh spalinových cest

Spaliny z krbu se budou odvádět komínovým systémem SCHIEDEL KERASTAR. Komín bude v suterénu, kde bude kvůli špinavému provozu umístěn vybírací otvor. Průduch bude mít podle nároků krbové vložky průměr 200 mm. Sopouch je ve výšce 1500 mm od hrubé podlahy v 1.NP, vybírací otvor 900 mm od hrubé podlahy v suterénu.

Komínový systém SCHIEDEL KERASTAR

Komínový systém SCHIEDEL KERASTAR je vícevrstvý komínový systém s tenkostěnnou keramickou vložkou, masivní minerální izolací a nerezovým pláštěm.

Řešení výměny vzduchu v objektu

Dům je řešen bez nucené výměny vzduchu – větrání je přirozené. V případě požadavku je ovšem možné navrhnout systém Aera firmy Schiedel.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři