Architektura / občanské stavby

Multifunkční kulturní centrum ve tvaru lodi

Kašubská filharmonie s kulturním centrem se ve Wejherowu nachází ve starém městě, na křižovatce ul. Haller a Sobieski. Na základním obdélníkovém půdorysu budovy se mění počet podlaží a je plně podsklepená.

Arch-Studio , 14. 11. 2013

Při vytváření architektonické vize objektu vycházeli designéři ze čtyř myšlenek, společných s požadavky investora:

- monumentalita - odkaz na klasické historické budovy - integrita regionu města s Baltským mořem - prvky kašubské kultury

Konstrukce budovy se skládá ze dvou bloků: 1. koncertní sál / víceúčelová hala s obslužnými prostory 2. výtvarné, keramické a sochařské dílny, fotoateliér, zasedací místnost, zkušební sály baletu, sboru, divadla a správa kulturního střediska.

Všechny tyto bloky jsou vzájemně funkčně propojeny. Samostatné vstupy jsou klíčovou součástí konstrukce, protože těmto částem budovy umožňují nezávislou činnost.

Hlavním jádrem budovy je koncertní sál, který lze také přizpůsobit pro divadelní představení, kino, konference a audio-vizuální prezentace. Na obdélníkovém tělese je posazen lodní trup, který se zdánlivě vyvíjí z prosklené haly, symbolizující tak těsnou vazbu Wejherowa na moře. K obložení boků je použita předoxidovaná měď. Obšívku trupu "lodě" tvoří panely měděného plechu, připevněné na překližkovou skořepinu. Měď je také přítomna v interiéru, kde v kombinaci s kamenným povrchem a sklem dodává objektu monumentalitu a styl. Chodby byly vyzdobeny rustikální mědí a také prvky schodiště v hlavní hale jsou pokryty mědí, podobně jako boky "lodě".

V interiéru suterénu jsou před vchodem do divadelního studia ozdobné kousky měděného plechu. Z měděného plechu jsou vyrobena také všechna vnější ostění. Nová kvalita architektonického řešení a použití vysoce kvalitních materiálů přidává prestiž funkci budovy a novou urbanistickou hodnotu této části města.

Fotografie: Jadwiga Bartnik; Artur Bialkowski; Bartosz Makowski

  • Ateliér: Arch-Studio
  • Země: Polsko
  • Město: Wejherowo
  • Realizace: 2012
  • Materiál: měď

Klíčová slova:

kulturní centrum

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři