Architektura / bytové domy

Na Starém městě v Bratislavě roste nový bytový dům. Dobře zapadne do svého okolí, říkají architekti

Rules architekti navrhli bytový dům v na Starém městě v Bratislavě Foto: Xella CZ

Bytový dům Rezidence Horský park s jedenácti bytovými jednotkami je situován na rohu na Senické a Gaštanově ulice v městské části Bratislava – Staré Město. Samostatně stojící stavbu, která dobře zapadá do svého okolí, navrhlo studio Rules architekti. Jako základní stavební materiál hrubé stavby domu byly použity pórobetonové tvárnice, panely a stropy Ytong.

Xella CZ , 17. 11. 2022 / Advertorial

Bytový dům, který navazuje na okolní zástavbu

Obytný dům byl navržen jako třípodlažní, s ustoupeným čtvrtým podlažím a vlastní podzemní garáží. Projekt respektuje a dotváří okolní zástavbu a stal se její integrální součástí. Nízký počet bytů zaručuje pro své obyvatele komorní atmosféru, maximální soukromí a pohodlí.

Investorem stavby byla společnost Gaštanova s.r.o. z Bratislavy, autory projektu byli architekti z ateliéru Rules s.r.o.

Autoři navrhli projekt Rezidence Horský park jako moderní, nadčasový a střídmý. Architekti patří mezi interiérovou špičku na Slovensku, ale mají za sebou také úspěšné realizace bytových a rodinných domů. Vysokou úroveň a atraktivitu jejich architektonického řešení zvyšují balkony po celé šíři fasád, velkorysé terasy na čtvrtém nadzemním podlaží a útulné předzahrádky v přízemí. Byty mají rozumná dispoziční řešení s cílem maximálního užitku pro své budoucí klienty. Parkovací místa v podzemní garáži budou mít předpřípravu na domovní nabíjecí stanici pro elektromobily.

Rychlost výstavby pomáhaly zajistit velkoformátové pórobetonové tvárnice Ytong Jumbo

Dům se začal stavět v září 2021 a kolaudace proběhla v říjnu 2022. Rychlost výstavby pozitivně ovlivnily velkoformátové pórobetonové tvárnice Ytong Jumbo, které jsou použity na nosných stěnách domu. Tyto tvárnice se vyrábějí ze stejného pórobetonu jako známé běžné tvárnice Ytong a investor na nich oceňuje kromě rychlosti a přesnosti výstavby také jednoduchou manipulaci. Výborné jsou i tepelněizolační vlastnosti těchto stavebních prvků, vždyť tvárnice Ytong Jumbo Univerzal mají součinitel tepelné vodivosti λ10,dry pouhých 0,11 W/(m.K). Realizace stavby je totožná jako s malými tvárnicemi, liší se pouze použitím mini jeřábu. Stejně jako u klasického Ytongu je i zde lehké řezání i drážkování. A homogenita materiálu zaručuje jednoduchou výstavbu bez tepelných mostů.

Foto: Stavba bytového domu trvala pouhý rok. Rychlost výstavby pozitivně ovlivnily velkoformátové tvárnice Ytong Jumbo, které si investor pochvaluje

Dobrým pomocníkem stavbařů nové rezidence byly i pórobetonové Ytong příčkové panely GHT

Nejen že jsou ze stejného materiálu jako nosné stěny a stropy, ale jejich výška je přizpůsobena výšce podlaží, díky čemuž stavba příček probíhala výrazně rychleji než v případě konvenčních zednických technologií. Rychlosti výstavby napomohla i dobrá opracovatelnost, do příčkových panelů Ytong se stejně jako do všech pórobetonových stavebních prvků systému Ytong snadno dělají drážky pro potřebné instalační rozvody.

Foto: Nosné stěny, stropy i příčky jsou z Ytongu

Trojlístek stavebních prvků od Xella Slovensko na stavbě doplnily pórobetonové stropy Ytong Klasik

Tradiční vložkový strop s nadbetonávkou a kari sítí nabízí také na této stavbě vysokou únosnost hotové konstrukce i při větších rozpětích, variabilní umístění příček a velmi dobrý akustický útlum. A investor se navíc mohl spolehnout na rychlou, jednoduchou a bezpečnou montáž. Bonusem byla také kompletní dokumentace s autorizovanou statikou v ceně dodávky stropu.

Když mluvíme o službách, i zde byla ze strany investora domu zřejmá spokojenost. „S materiály Ytong jsme měli zkušenosti i před stavbou Residence Horský park, a tak jsme jejich předností rádi využili i na tomto bytovém domě. Spokojeni jsme také se službami společnosti Xella, bez problémů a dobře fungovaly dodávky a konzultace, které jsme v době stavby potřebovali.“ konstatoval za investora bytového domu Peter Kopecký.

SPONZOR

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 17. 11. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři