Technologie / produkty

Omítky Ytong jsou díky svým tepelněizolačním vlastnostem ideální pro jednovrstvé zdivo

Omítky Ytong od společnosti Xella CZ Foto: Xella CZ

Vápenocementové omítky Ytong byly vyvinuty pro tvárnice Ytong a Silka a u objektů omítnutých systémovými omítkami Ytong zlepšují tepelněizolační vlastnosti stěn. Společnost Xella k nim navíc nabízí architektům a projektantům řadu technických řešení.

Xella CZ , 20. 9. 2022 / Advertorial

Suchá směs omítek Ytong je složena z anorganických pojiv, plniv na bázi skla a zušlechťujících přísad. Díky originální kombinaci vylehčujícího plniva a skleněných vláken dosahuje směs nízkého součinitele tepelné vodivosti, čímž zvyšuje tepelněizolační vlastnosti stěn. Zároveň má vynikající zpracovatelnost a vysokou paropropustnost.

Omítky Ytong jsou dokonale sladěny s pórobetonovým zdivem Ytong a vápenopískovými tvárnicemi a příčkami Silka, takže nepotřebují při nanášení penetraci. Nicméně se dají použít i pro aplikaci na jiné materiály. Jinak se s nimi pracuje jako s běžnými omítkami, lze je aplikovat strojově i ručně.

Ytong tepelněizolační omítka vnější i vnitřní má tepelnou vodivost λ10 = 0,13 W/(m.K), což je ve srovnání s běžnými omítkami s tepelnou vodivostí kolem hodnoty 0,2 W/(m.K) výrazně méně. Omítky jsou obzvláště vhodné pro vysoce tepelněizolační materiály z jednovrstvého zdiva (např. z tvárnic Ytong Lambda YQ), které speciální lehké povrchové úpravy přímo vyžadují.

Vlastnosti omítek Ytong ocenil a využil i autor projektu rodinného domu u Prahy

Návrh vychází z představy majitele, který si přál menší dům s atriem a volnou dispozicí. S architektem Radkem Tomanem brzy našli společnou řeč, možná i díky tomu, že oba pochází z jižních Čech. Majitel je pracovně vytížený a autorovi projektu věřil, svěřil mu kromě návrhu také realizaci svého domu. Jedním z jeho požadavků byla úspornost a vysoká kvalita provedení. Architekt s ohledem na atypičnost svého řešení zvolil jako stavební materiál pro obvodové zdivo tvárnice Ytong tloušťky 375 mm. Projekčním i stavebním důvodem byla přesnost zdění tohoto materiálu, snadné drážkování rozvodů a také to, že stačí pouze stěrkové omítky.

Foto: Rodinný dům v Odolene Vodě od Radka Tomana

Na webu xella.cz je k dispozici přehled materiálových vlastností malt a omítek Ytong a řada konstrukčních detailů, brožur, publikací a certifikátů, které výběr a využití omítek Ytong maximálně usnadňují.

SPONZOR

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 20. 9. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Ytong omítky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři