Škola z/lomu u Kamenné Lhoty od kanceláře a69 Foto: Jiří Hroník
Architektura / občanské stavby

Na Vysočině vyrostl dům s loukou na střeše. Ráno se tu učí děti, večer cvičí jóga

Manželský pár si na břehu lomu postavil rodinný dům, pak k němu přidal také komunitní školu, do které se sjíždějí i děti ze sousedství. Stavbě se zvlněnou prosklenou fasádou se říká škola z/lomu. Stojí totiž v terénním zářezu, který vznikl, když se odtěžila skládka suti.

EARCH.CZ , 21. 11. 2023

Na Vysočině, kousek od řeky Želivky, se nachází zatopený lom, kde si vybudovala rodinné bydlení mladá rodina. Nezůstalo u jednoho domu, na pozemku postupně vyrostlo hned několik objektů. Je tu také garáž, sportoviště, pěstitelská zahrada se skleníkem a v lomu molo. Vše se realizovalo postupně

Škola pochází z roku 2021 a byla postavená svépomocí. „Objekt byl s minimálním vstupem odborných profesí,“ říkají architekti z kanceláře a69, která školu navrhla. Informace je to překvapivá. Ačkoliv kultivovaných budov postavených vlastníma rukama přibývá, z nedávných zmiňme třeba chatu u Sušice od studia Byró, škola u Kamenné Lhoty je podstatně složitější.

Konstrukčně je objekt řešený jako bílá vana z vodonepropustného betonu v kombinaci s ocelovými pilíři. Ty jsou přiznané, nachází se v interiéru, hned za proskleným čelem. To je lehce zvlněné a podle architektů akcentuje terénní zlom, jehož je škola součástí.

Foto: Stavba, která je přirozeným pokračováním terénu

Z/lomu se jí říká kvůli jejímu zasazení do terénu, do zářezu, který na místě vznikl odtěžením staré skládky suti. Na střeše roste tráva, stala se tak součástí povrchu. Okna má jen z jedné strany – jde o celé prosklené průčelí, kterým se otevírá k remízku. Dovnitř dispozice světlo přivádějí ještě malá atria, která se při leteckém pohledu projevují jako dva vyříznuté obdélníky do mírného svahu. Interiérem světlo plyne přirozeně, příčky jsou hlavně skleněné, jiné tvoří nábytkové stěny. Bílé skříně kontrastují se surovou dřevotřískou, přiznané zůstaly i technické rozvody. „Materiály jsou použity ve své ryzí formě a barevnosti přírodních odstínů,“ říkají architekti.

Foto: Centrální prostor objektu je prostorný, zabírá většinu zastavěné plochy.

Objekt funguje jako škola založená na principu domácího vzdělávání. Založili ji sami investoři pro své děti a lidé ze sousedství se přidali. Centrální prostor objektu je prostorný, zabírá většinu zastavěné plochy. Odpoledne, až výuka skončí, se mění na jógové studio. To zde vede majitelka, v budově má také svou ordinaci zaměřenou na čínskou medicínu. Může pracovat i když se děti učí, funguje v samostatné místnosti, opět s výhledem na stromy rostoucí kousek za proskleným průčelím.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři