KOHLarchitekti zrekonstruovali nádražní halu v Havířově, nově slouží jako sportovně-kulturní centrum Foto: Martin Poštůlka
Architektura / občanské stavby

Nejhezčí sportovní hala v republice? Nádražní hala v Havířově unikla demolici a nově slouží sportu a kultuře

Volejbal, bowling, tanec, koncerty i výstavy. To vše může od letoška probíhat v architektonicky cenné výpravní hale havířovského nádraží, která se proměnila na sportovně-kulturní centrum Fénix. Zachovány zůstaly mnohé původní prvky ze 60. let, díky kterým se hala řadí mezi nejlepší příklady bruselského stylu v architektuře u nás.

Matěj Beránek , 15. 12. 2022 / Advertorial

Ještě před několika lety to vypadalo, že půjde k zemi. Chátrající budovu odepsala Správa železnic, Havířov a památkovou ochranu ji nakonec neudělilo ani ministerstvo kultury. Proti zamýšlené demolici se však vzedmula vlna nesouhlasu ze strany veřejnosti i odborníků – za její zachování se postavila například Česká komora architektů, Alena Šrámková nebo Rostislav Švácha. I díky tomu bylo nakonec rozhodnuto o přestavbě stavby.

Halu navrhl architekt Josef Hrejsemnou roku 1959 – tedy rok po úspěšné české účasti na Světové výstavě v Bruselu, která odstartovala „obrodu“ české moderní architektury a přinesla k nám tzv. bruselský styl. Právě jím se inspirovat také Hrejsemnou a hale dokončené ke konci šedesátých let propůjčil značnou lehkost a eleganci zejména díky velkoryse prosklenému průčelí. Další charakteristiky této budovy představuje dynamicky pojatý podhled, schodiště nebo skleněná mozaika od výtvarníka Vladimíra Kopeckého.

Foto: Původně nádražní budovu navrhl architekt Josef Hrejsemnou v 60. letech v tzv. bruselském stylu

Všechny tyto prvky byly zachovány – repasovány nebo modernizovány. Aby budova mohla dobře sloužit svému novému účelu sportovně-kulturního centra, bylo zapotřebí primárně vyměnit zmiňovanou prosklenou fasádu a střechu. To se podařilo díky moderním okenním a fasádním hliníkovým systémům firmy Aluprof, které zachovaly příznačnou subtilní profilaci rámů. „Kromě prosklených fasád, které plně respektují původní členění, se v celém objektu měnila i okna. Specifické ale je to, že všechny zmíněné konstrukce zároveň splňují přísný požadavek bezpečnostní třídy RC3 – jak okna, dveře, tak i právě prosklené fasády. Všude jsou nově osazena tepelně izolační trojskla, takže díky novým konstrukcím se zásadním způsobem zlepšila i úspora tepla v celém objektu,“ vysvětluje Tomáš Buček, Project Manager Aluprof.

Otevřené vnitřní prostor haly se dobře hodí pro nový účel. Klimatizovaná budova s novou dřevěnou podlahou tak může sloužit ke hraní volejbalu, badmintonu, basketbalu, bowlingu i lezení na stěně. Horní prostory jsou využívány třeba pro balet nebo gymnastiku. Počítá se tady také s pořádáním různých koncertů, výstav, přednášek nebo galavečerů.

Foto: Otevřené vnitřní prostory nově slouží jako sportovně-kulturní centrum. Sportovci se zde schází na tréninky volejbalu, bowlingu či tance. Konají se zde ale i koncerty a výstavy

Konverze nádražní haly byla jednou z největších investic Havířova letošního roku. Dále se počítá s rekonstrukcí okolního nádraží, kde má dojít k modernizaci perónů i samotného kolejiště, přibyde také nové zastřešení i orientační systém a mobiliář.

Celý projekt vysílá jasný signál – i budovy z poválečné éry, které ztratily svou původní funkci, lze nově využít a propůjčit jim novou funkci, takže můžou dále sloužit obyvatelům a zkrášlovat své okolí.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři